BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Berliner German Donut Mix

Ingredients:

  • 500gm Berliner German Donut Mix
  • 150gm eggs (3 medium size eggs)
  • 100gm milk
  • 80gm cold water
  • 50gm butter
  • 7gm instant yeast

Bahan:

  • 500gm Adunan Donut Jerman Berliner
  • 150gm telur (3 biji telur saiz sederhana)
  • 100gm susu
  • 80gm air sejuk
  • 50gm mentega
  • 7gm yis segera

材料:

  • 500克 柏林德国甜甜圈预拌粉
  • 150克 鸡蛋 (3颗中鸡蛋)
  • 100克 牛奶
  • 80克 冷水
  • 50克 牛油
  • 7克 即溶酵母

Method:

  1. Mix all ingredients using low speed for 3 minutes and medium speed for 5 minutes.
  2. Cover the dough with cloth or cling wrap and rest it for 30 minutes at room temperature.
  3. Divide dough into 17 pieces (about 50gm each), roll in round shape, place and cover with cloth and rest for another 30 minutes.
  4. Press the dough with palm of your hand, overturn the dough and rest on cloth for another 45 minutes, with dusting flour on both sides.
  5. Heat the oil (recommended temperature is 170°C), fried 2 minutes on each side.

Cara Membuat:

  1. Adunkan kesemua bahan dengan kelajuan rendah selama 3 minit dan kemudian tukar ke kelajuan sederhana selama 5 minit.
  2. Tutup doh menggunakan kain atau ‘cling wrap’ dan biarkan ia rehat selama 30 minit pada suhu bilik.
  3. Bahagikan doh kepada 17 bahagian (50gm setiap satu), bentukkan bulat, letakkan dan tutup ia dengan kain untuk direhatkan selama 30 minit lagi.
  4. Tekan doh dengan tapak tangan anda, balikkan doh dan biar ia berehat di dalam kain selama 45 minit. Pastikan kedua-dua bahagian doh ‘didustkan’ dengan tepung.
  5. Panaskan minyak (sebaiknya pada suhu 170° C) dan goreng ia selama 2 minit dikedua-dua bahagian.

做法:

  1. 把全部材料放入搅拌盆内,以低速搅拌3分钟,然后转中速搅拌5分钟。
  2. 把面团盖上布或保鲜膜,以室温休面30分钟。
  3. 把面团分成17份(每份约50克),揉成小圆团,然后用布盖着休面30分钟。
  4. 把面团放在手掌心轻轻按压,然后把面团翻面用布盖上继续休面45分钟。记得需要在面团的两面撒上一些面粉。
  5. 在锅中烧油(建议油温保持170°C),煎约2分钟,然后翻面再煎2分钟。