BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

German Weizenbrot (Dinner Roll)

Ingredients:

  • 450gm Aichermühle White Wheat Flour
  • 50gm Aichermühle Wholemeal Rye Flour
  • 20gm Aichermühle Wholemeal Rye Sourdough
  • 10gm Echte Boter Butter (unsalted)
  • 10gm salt
  • 10gm molasses sugar
  • 5gm Eagle Instant Dry Yeast
  • 350gm water

Bahan:

  • 450gm Tepung Gandum Putih Aichermühle
  • 50gm Tepung Gandum Rai Aichermühle
  • 20gm Aichermühle Wholemeal Rye Sourdough
  • 10gm Mentega Echte Boter (tanpa garam)
  • 10gm garam
  • 10gm gula molase
  • 5gm Yis Kering Segera Eagle
  • 350gm air

材料:

  • 450克 Aichermühle 面粉
  • 50克 Aichermühle 黑全麦粉
  • 20克 Aichermühle黑全麦天然酵母粉
  • 10克 Echte Boter 无盐牛油
  • 10克 盐
  • 10克 糖蜜 (molasses sugar)
  • 5克 Eagle 即溶酵母
  • 350克 水

Method:

  1. Put all ingredients in a bowl, mix using low speed for 4 minutes and medium speed for 6 minutes.
  2. Remove dough from bowl and rest for 20 minutes at room temperature.
  3. Divide the dough into 3 pieces (about 300gm each), roll into round shape, place and cover with cloth. Rest for 20 minutes.
  4. Mould the dough into coupe shape, give 5 cuts with a blade and cover with a cloth.
  5. Place the dough to proof momentarily as a final fermentation process for 75 minutes at 30-35°C.
  6. Bake for 25 minutes in a preheated oven at 210°C with steam (put a bowl of water with stone into oven).

Cara Membuat:

  1. Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk, uli lebih kurang 4 minit dengan kelajuan rendah dan 6 minit dalam kelajuan sederhana.
  2. Keluarkan doh dari mangkuk pengadun dan rehatkan selama 20 minit pada suhu bilik.
  3. Bahagikan doh kepada 3 biji (kira-kira 300gm setiap satu), bulatkannya dan tutup dengan kain. Rehat selama 20 minit.
  4. Bentuk doh menjadi bentuk coupe, berikan 5 potongan dengan pisau dan tutup dengan kain.
  5. Rehatkan doh selama 75 minit pada suhu 30-35°C.
  6. Bakar selama 25 minit dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 210°C dengan kaedah stim (masukkan semangkuk air bersama batu di ketuhar).

做法:

  1. 把全部材料放入搅拌盆里,以低速搅拌约4分钟,然后转中速搅拌6分钟。
  2. 把面团从搅拌盆拿出,然后以室温休面20分钟。
  3. 把面团分成3份(每份约300克),揉成圆团,然后用布盖起来。休面20分钟。
  4. 把面团揉成橄榄型,然后用刀片割出5条斜线作造型,然后用布盖起来。
  5. 把面团放在温度约30-35°C的地方,发酵75分钟。
  6. 使用蒸烤方式(把一碗水和石头放入烤箱)把发酵好的面团放入预热烤箱, 以210°C 烘烤25分钟。