Orange Almond Cake With Whip Topping Cream
Ingredients:
Ingredients A
- 5nos eggs
- 40gm Meadow Fresh UHT Full Cream Milk
- 50gm orange juice
- 1nos orange zest
- 100gm ground almond
- 250gm BWY Vanilla Sponge Mix
Ingredients B
- 40gm Echte Boter/Conaprole Butter (melted)
- 50gm Frymax 100% Pure Coconut Oil
Ingredients C
- 125gm BWY Whip Topping
- 190gm Meadow Fresh UHT Full Cream Milk (cold)
- 60gm orange juice
4pcs chiffon cake base 130x70mm
Bahan:
Bahan A:
- 5nos telur
- 40gm Susu Penuh Krim UHT Meadow Fresh
- 50gm jus oren
- 1nos zest oren
- 100gm serbuk badam
- 250gm Adunan Kek Span Vanila BWY
Bahan B:
- 40gm Mentega Echte Boter/Conaprole (dicairkan)
- 50gm Minyak Kelapa Asli 100% Frymax
Bahan C:
- 125gm BWY Whip Topping
- 190gm Susu Penuh Krim UHT Meadow Fresh (sejuk)
- 60gm jus oren
4 buah acuan kek chiffon 130x70mm
材料:
材料A:
- 5颗 鸡蛋
- 40颗 Meadow Fresh全脂牛奶
- 50克 橙汁
- 1克 橙子皮
- 100克 杏仁粉
- 250克 BWY香草海绵蛋糕预拌粉
材料B:
- 40克 Echte Boter牛油(融化)
- 50克 Frymax 纯椰子油
材料C:
- 125克 BWY奶油预拌粉
- 190克 Meadow Fresh全脂牛奶(冷)
- 60克 橙汁
4个 戚风蛋糕模130毫米x70毫米
Method:
- Preheat oven to 200°C.
- Whisk Ingredients A on high speed for 5 minutes until fluffy, then fold in Ingredients B until well incorporated.
- Pour about 180gm batter into each chiffon cake base and bake at 180°C for 25-30 minutes until springy to touch in the centre.
- To prepare orange whipped topping cream, whisk Ingredients C until light and fluffy, pour into piping bag.
- Pipe orange topping cream on top of the cake and place some flower as decoration.
Cara Membuat:
- Panaskan ketuhar hingga suhu 200°C.
- Pukul Bahan A dengan kelajuan tinggi selama 5 minit hingga gebu, kemudian masukkan Bahan B, campurkan hingga sebati.
- Tuang adunan kira-kira 180gm ke dalam setiap acuan kek chiffon dan bakar pada suhu 180°C selama 25 – 30 minit sehingga kenyal disentuh pada bahagian tengah.
- Untuk menyediakan krim putar topping oren, pukul Bahan C sehingga ringan dan gebu, tuangkan adunan ke dalam beg piping.
- Paipkan krim topping oren di atas kek dan letakkan bunga sebagai hiasan.
做法:
- 把烤箱预热至200°C。
- 把全部材料A放入搅拌棚里搅拌5分钟至顺滑,然后拌入材料B继续拌匀。
- 把面糊倒入戚风蛋糕模,约180克左右。把蛋糕放入烤箱以180°C 烘烤25-30分钟,烤制蛋糕充满弹性。
- 准备橙奶油,把全部材料C打发至蓬松顺滑,装入裱花袋。
- 把奶油挤在蛋糕上,然后放上一些可食用小花作装饰。