BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Spicy Chessie Cup Cake

Ingredients:

  • 125gm Echte Boter Unsalted Butter
  • 100gm sugar
  • 100gm eggs (small)
  • 130gm BWY Butter Cake Mix
  • 50gm milk
  • 15gm salted egg powder
  • 5gm curry leaves (fried)
  • 5gm chili powder (optional)
  • 100gm Mama Lena Shredded Cheddar Cheese

Prepare For Sauce:

  • 80gm mayonnaise
  • 30gm honey
  • 10gm salted egg powder
  • 1tsp Echte Boter Unsalted Butter
  • curry leaves for decoration

Bahan:

  • 125gm Mentega Echte Boter (tanpa garam)
  • 100gm gula
  • 100gm telur (kecil)
  • 130gm Adunan Kek Mentega BWY
  • 50gm susu
  • 15gm serbuk telur masin
  • 5gm sebuk cili (pilihan)
  • 100gm Keju Cheddar Cincang Mama Lena

Untuk Sos:

  • 80gm mayonis
  • 30gm madu
  • 10gm serbuk telur masin
  • 1tsp Mentega Echte Boter (tanpa garam)
  • 5gm daun kari

材料:

  • 125克 Echte Boter无盐牛油
  • 100克 细砂糖
  • 100克 鸡蛋(小)
  • 130克 BWY牛油蛋糕预拌粉
  • 50克 牛奶
  • 15克 咸蛋黄粉
  • 5克 咖喱叶(炒香)
  • 5克 辣椒粉( 自行选择)
  • 100克 Mama Lena车达奶酪丝

准备酱料:

  • 80克 美乃滋
  • 30克 蜜糖
  • 10克 咸蛋黄分
  • 1茶匙 Echte Boter无盐牛油
  • 咖喱叶 装饰用

Method:

  1. Stir fry the curry leaves with butter at low heat for 5 – 10 minutes.
  2. In a mixing bowl, whisk butter and sugar until light and fluffy. Add in egg gradually continue to mix, then add in Butter Cake Mix BWY, milk and salted egg powder, mix until well combined.
  3. Add in the curry leaves and chili powder into the mixture.
  4. Pour the batter into a piping bag, pipe the batter into a cup cake baking tray mould. Sprinkle some cheddar cheese on top of the cup cake.
  5. Place the cup cake into a preheated oven, bake at 180°C for 35-40 minutes.
  6. For the sauce, combine mayonnaise, honey, salted egg powder and butter mix well. Pour the sauce into a piping bag and drizzle the sauce on top of the cup cake. Place the curry leaves on top of the cupcake for decoration.

Cara Membuat:

  1. Tumis daun kari dan mentega dengan api kecil selama 5-10 minit.
  2. Di dalam mangkuk pengadun, pukul mentega dan gula sehingga ringan dan gebu. Masukkan telur sedikit demi sedikit dan terus mengadun, kemudian masukkan Adunan Kek Mentega BWY, serbuk telur masin dan susu, gaul hingga sebati.
  3. Masukkan daun kari dan serbuk cili ke dalam adunan.
  4. Tuangkan adunan ke dalam beg piping, paip adunan ke dalam acuan dulang pembakar kek cawan. Taburkan sedikit keju cheddar di atas kek cawan.
  5. Masukkan kek cawan ke dalam ketuhar yang telah dipanaskan, bakar pada suhu 180°C selama 35-40 minit.
  6. Untuk sos, satukan mayonis, madu, mentega, serbuk telur masin, gaul rata. Tuangkan sos ke dalam piping bag dan percikkan sos di atas kek cawan. Letakkan daun kari di atas kek cawan untuk hiasan.

做法:

  1. 把牛油和咖喱叶放进平底锅里,以小火煎约5-10分钟。
  2. 在搅拌盆里,打发牛油和糖至蓬松。慢慢加入鸡蛋搅拌均匀,然后加入蛋糕预拌粉,牛奶,咸蛋黄分搅拌均匀。
  3. 加入炒好的咖喱叶和辣椒粉,搅拌均匀。
  4. 把面糊倒入裱花袋里,然后挤入杯子蛋糕模具里。撒上一些奶酪丝。
  5. 把蛋糕放入预热烤箱里,以180°C 烘烤35-40分钟。
  6. 准备酱汁,把美乃滋,蜜糖,咸蛋黄分,牛油搅拌均匀。把调好的酱汁倒入裱花袋,然后挤在蛋糕上。放一些咖喱在蛋糕中间作装饰。