Deep Fried Cheesy Calzone
Ingredients:
Prepare for Calzone:
- 425gm Meadow Fresh UHT Full Cream Milk (cold)
- 8gm Eagle Instant Dry Yeast
- 3tsp castor sugar
- 150gm bread flour
- 250gm biscuit flour/all-purpose flour
- 1tsp BWY Emplex
- 100gm potato flakes
- 1½tsp garlic + salt
- 3tbsp Meadow Fresh UHT Full Cream Milk
- 70gm Echte Boter Butter (salted, soften)
Prepare for Filling:
- 350gm tomato puree
- 10gm fresh basil
- 2tbsp fresh parsley (chopped finely)
- 150gm chicken franks (slice cubes)
- 250gm Mama Lena Shredded Mozzarella Cheese
Prepare for Coating:
- 100gm potato flakes
- 100gm white bread crumbs/yellow bread crumbs
- 100gm salt
- 2tbsp garlic powder
- 1tbsp BWY Pizza Spice Mix
Prepare for Frying:
- Frymax 100% Pure Coconut Oil
Bahan:
Untuk Calzone:
- 425gm Susu UHT Penuh Krim Meadow Fresh (sejuk)
- 8gm Yis Kering Segera Eagle
- 3sudu kecil gula kastor
- 150gm tepung roti
- 250gm tepung biskut/tepung serba guna
- 1sudu kecil Emplex BWY
- 100gm kepingan kentang
- 1 ½sudu kecil garam + bawang putih
- 3sudu besar Susu UHT Penuh Krim Meadow Fresh
- 70gm Mentega Echte Boter (dengan garam, dilembutkan)
Untuk Inti:
- 350gm puri tomato
- 10gm selasih segar
- 2sudu besar pasli segar (dicincang halus)
- 250gm Keju Mozzarella Cincang Mama Lena
- 150gm sosej ayam (dihiris kiub)
Untuk Salutan:
- 100gm kepingan kentang
- 100gm serbuk roti putih/serbuk roti kuning
- 100gm garam
- 2tbsp serbuk bawang putih
- 1tbsp Adunan Rempah Piza BWY
Untuk Menggoreng:
- Minyak Kelapa Frymax
材料:
- 425克 Meadow Fresh全脂牛奶(冷)
- 8克 Eagle即溶酵母
- 3茶匙 细砂糖
- 150克 面包粉
- 250克 饼干粉
- 1茶匙 BWY酥脆粉
- 100克 马铃薯薄片
- 1½茶匙 蒜+盐
- 3汤匙 Meadow Fresh全脂牛奶
- 70克 Echte Boter有盐牛油(软化)
准备内陷:
- 350克 番茄酱
- 10克 罗勒
- 2汤匙 香菜(切碎)
- 150克 鸡胸肉(切块)
- 250克 Mama Lena马苏里拉奶酪丝
准备外皮:
- 100克马铃薯薄片
- 100克 面包糠
- 100克 盐
- 2汤匙 蒜粉
- 1汤匙 BWY披萨香料
准备油炸:
- Frymax 纯椰油
Method:
- Combine milk, yeast, sugar, mix well and set aside for 10 minutes.
- In a mixing bowl, combine bread flour, biscuit flour, emplex, potato flakes and garlic salt, mix well. Add in the liquid yeast into the mixing bowl.
- Whisk the mixture and add in the rest of the milk and butter gradually.
- Divide the dough into 60gm each, flatten the dough into a rectangular shape.
- Place tomato puree, basil, parsley, chicken franks and cheese on the dough.
- Fold the dough from one end to another and use finger to secure the edge of the dough.
- For the coating, combine potato flakes and bread crumbs, splash some water on the dough and coat the dough with the mixture.
- Keep the dough into the freezer for a day.
- Cool down the dough for a 1 and a half hour.
- Heat up a pan with oil and place the calzone in to the pan. Deep fry the calzone until golden brown in colour.
Cara Membuat:
- Satukan yis, gula, susu, gaul rata dan ketepikan selama 10 minit.
- Dalam mangkuk pengadun, satukan tepung roti, tepung biskut, garam bawang putih, emplex, dan serpihan kentang, gaul rata. Masukkan yis cair ke dalam mangkuk pengadun.
- Pukul adunan dan masukkan mentega dan lebihan susu sedikit demi sedikit.
- Bahagikan doh kepada 60gm setiap satu, ratakan menjadi bentuk segi empat tepat.
- Letakkan puri tomato, sosej ayam, selasih, pasli dan keju di atas adunan.
- Lipat doh dari satu hujung ke hujung dan gunakan jari untuk mengikat tepi doh.
- Untuk salutan, gabungkan kepingan kentang dan serbuk roti, percikan sedikit air pada doh dan salutkan ia dengan campuran tadi.
- Simpan adunan di dalam peti sejuk selama sehari.
- Sejukkan doh selama 1 setengah jam.
- Panaskan kuali dengan minyak dan letakkan calzone ke dalam kuali. Goreng calzone hingga berwarna coklat keemasan.
做法:
- 把牛奶,酵母,糖搅拌均匀,静置10分钟。
- 搅拌盆里,放入面包粉,饼干粉,酥脆粉,马铃薯薄片,蒜和盐,搅拌均匀。倒入刚刚的牛奶酵母。
- 持续搅拌,然后慢慢加入牛奶和牛油,搅拌至成团。
- 把面团分成每份60克,擀平然后整成长方形。
- 在面团中间放入番茄酱,罗勒,香菜,鸡胸肉和奶酪丝。
- 把面团对半折叠,然后用手指把面团两边按合。
- 准备外皮,把马铃薯薄片和面包糠混合均匀,撒一些水在面团上,然后把面团放入面包糠里裹均匀。
- 把面包团放入冰箱冷藏一天。
- 油炸之前,先把面团放至室温约1小时半。
- 在平底锅里,倒入椰油,放入面包油炸至两面金黄即可食用。