BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Mango Cream Cheese Snow Skin Mooncake

Ingredients:

Prepare for Snow Skin:

  • 1pack BWY Snow Skin Mooncake Mix
  • 60gm shortening
  • 45gm koh fun (for dusting)
  • 260ml cold water

Prepare for Filling:

  • 250gm Fruttose Mango Pie Filling
  • 226gm Cottura Cream Cheese
  • 30gm icing sugar
  • 420gm mooncake paste

Bahan:

Untuk Kulit Salji:

  • 1pek Adunan Kulit Salji Kuih Bulan BWY
  • 60gm shortening
  • 45gm koh fun (untuk ditabur)
  • 260ml air sejuk

Untuk Inti:

  • 250gm Inti Pai Mangga Fruttose
  • 226gm Krim Keju Cottura
  • 30gm gula aising
  • 420gm pes kek bulan

材料:

准备饼皮:

  • 1包 冰皮预拌粉
  • 60克 白油
  • 45克 糕粉(防粘)
  • 260克 冷水

准备馅料:

  • 250克 Fruttose芒果馅料
  • 226克 Cottura奶油奶酪
  • 30克 糖粉
  • 420克 月饼陷

Method:

  1. Put Snow Skin mix and shortening into a bowl. Pour in 260ml iced cold water into the mixture and beat until well combined. Cover the dough with wet cloth and leave aside for 20 minutes.
  2. For filling, beat cream cheese until creamy, add in mango filling and icing sugar and mix well. Pour the mango filling into a square baking mould, 2.5cm height.
  3. Keep the mango filling in freezer until cheese filling is firmed. Use a 4cm diameter round cutter to cut a 20gm mango cheese filling, keep in freezer.
  4. Divide mooncake paste into 15gm each, wrap mango filling and shape into ball shape, keep in freezer.
  5. Take one dough, flatten with your palm and roll it out into circle. Place one filling in the middle and wrap it with dough.
  6. Dust it with koh fun and put into the mooncake mould and press, remove from the mould. Lastly, chill in fridge for 2 hours.

Cara Membuat:

  1. Masukkan Adunan Kulit Salji dan shortening ke dalam mangkuk. Tuangkan 260ml air sejuk ke dalam adunan dan gaul sebati. Tutup doh dengan kain basah dan biarkan selama 20 minit.
  2. Untuk inti, pukul keju krim hingga berkrim, masukkan inti mangga dan gula aising dan gaul rata. Tuangkan inti mangga ke dalam acuan pembakar segi empat tepat, tinggi 2.5cm.
  3. Simpan inti mangga di dalam peti sejuk hingga inti keju menjadi firm. Guna pemotong bulat berdiameter 4cm untuk memotong inti keju mangga 20gm, simpan di dalam peti sejuk.
  4. Bahagi pes kuih bulan kepada menjadi 15gm setiap satu, bungkus inti mangga dan bentukkan menjadi bola, simpan di dalam peti sejuk beku.
  5. Ambil satu doh, ratakan dengan telapak tangan dan bentukkannya menjadi bulatan. Letakkan satu inti di tengah dan balut dengan doh.
  6. Taburkan koh fun dan masukkan ke dalam acuan kuih bulan dan tekan, keluarkan dari acuan. Akhirnya, sejukkan di dalam peti sejuk selama 2 jam.

做法:

  1. 把冰皮预拌粉和白油放入碗中。倒入260毫升的冷水搅拌均匀。把面团用湿布盖起来,搁置20分钟。
  2. 芒果馅制作,把奶酪打至半发,然后加入芒果馅和糖搅拌均匀。将芒果馅倒入正方形模具,约2.5厘米高。
  3. 放入冷冻室彻底冻硬。然后用直径4厘米的圆模压出20克的芒果奶油馅,继续冷冻备用。
  4. 把月饼馅分成每份15克,包入冷冻好的芒果馅,搓圆。再放入冰箱冷冻备用。
  5. 取一份冰皮,用擀面杖擀成薄面皮,包入月饼馅。
  6. 把冰皮月饼沾上一层薄薄的糕粉,放入月饼模具中压花造型。最后,再把月饼放入冰箱冷藏2小时即可享用。