BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Snow Skin Mochi

Ingredients:

Prepare for Skin

  • 1 pack BWY Snow Skin Mix
  • 60gm shortening (included)
  • 45gm koh fun (included)
  • 350ml cold water (iced)

Prepare for Filling

  • 1 pack HYT Red Bean Lotus Paste
  • 1 pack HYT Pandan Lotus Paste
  • fresh fruits

Bahan:

Untuk Kulit

  • 1 pek Adunan Kulit Salji Kuih Bulan BWY
  • 60gm shortening (di dalam pek)
  • 45gm koh fun (di dalam pek)
  • 350ml air sejuk (berais)

Untuk Inti

  • 1 pek Pes Kacang Merah Lotus HYT
  • 1 pek Pes Pandan Lotus HYT
  • Buah-buahan segar

Method:

  1. Put BWY Snow Skin Mix and shortening into a bowl.
  2. Pour in 350ml iced cold water into the mixture and beat until well combined
  3. Cover the dough with wet cloth and leave aside for 20 minutes before dividing it.
  4. Take out the soft dough, knead it for a while. Divide the dough into 4 parts and roll them into a ball shape. Add in any colouring powder as desire, divide into 4 colours. Weight the dough into 20gm each.
  5. For filling, weigh into 10gm each, roll into ball shape.
  6. Take one dough, flatten with your palm and roll it out into circle. Place one filling in the middle and wrap the filling with the dough and shape it into a ball.
  7. Dip the snow skin mochi into the koh fun and place it in a paper cup.
  8. Store snow skin mochi in airtight containers and chill in fridge.

Cara Membuat:

  1. Campurkan Adunan Kulit Salji Kuih Bulan BWY dan shortening di dalam mangkuk.
  2. Tuang 350ml air sejuk berais ke dalam adunan dan pukul sehingga sebati.
  3. Tutup doh menggunakan kain basah dan biarkan selama 20 minit sebelum dibahagikan.
  4. Keluarkan doh lembut, uli sebentar. Bahagikan doh kepada 4 bahagian dan bentukkan menjadi bentuk bola. Masukkan serbuk pewarna mengikut keinginan, bahagikan kepada 4 warna. Timbang doh kepada 20gm setiap satu.
  5. Untuk inti, timbang kepada 10gm setiap satu, bentukkan menjadi bebola.
  6. Ambil satu doh, ratakan dengan tapak tangan dan bentukkan menjadi bulat. Letakkan satu inti di tengah dan balut inti dengan doh dan bentukkan menjadi bola.
  7. Celupkan mochi kulit salji ke dalam koh fun dan letakkan di dalam cawan kertas.
  8. Simpan mochi kulit salji di dalam bekas kedap udara dan sejukkan di dalam peti sejuk.