BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Walnut Cookies

Ingredients:

  • 250gm BWY Biscuit Flour
  • 70gm walnut (toasted & coarsely chopped)
  • 100gm corn oil
  • 75gm castor sugar
  • 1/2tsp baking soda
  • 1nos egg
  • black sesame
  • 1nos egg (for egg wash)

Bahan:

  • 250gm Tepung Biskut BWY

  • 70gm walnut (dibakar & dicincang kecil)
  • 100gm minyak jagung
  • 75gm gula kastor
  • 1/2sudu kecil serbuk penaik
  • 1biji telur
  • Bijan hitam
  • 1biji telur (untuk sapuan)

材料:

  • 250克 BWY饼干粉
  • 70克 核桃仁(烤熟且擀碎)
  • 100克 玉米油
  • 75克 白砂糖
  • 1/2小匙 小苏打
  • 1颗 鸡蛋
  • 适量 芝麻
  • 1颗 鸡蛋(蛋黄液)

Method:

  1. Sift the biscuit flour with the baking powder. Then, set it aside.
  2. In a large bowl, whisk the oil with the eggs until fluffy.
  3. Add sugar and stir until well combined.
  4. Add the flour slowly and use a spatula to mix well.
  5. Add the walnuts and continue mixing until well combined.
  6. Mix until the dough becomes a soft dough texture.
  7. Divide dough into balls, 30gm each. Arrange on a baking sheet lined with greaseproof paper.
  8. Using your hands, flatten the dough balls. Brush the surface with egg and sprinkle with black sesame seeds.
  9. Bake in a preheated oven at 180 ° C for 15 minutes.

Cara Membuat:

  1. Ayak tepung biskut bersama serbuk penaik. Kemudian, ketepikan.
  2. Dalam satu mangkuk besar, putar minyak dengan telur sehingga kembang.
  3. Masukkan gula dan putar sehingga sebati.
  4. Masukkan tepung secara perlahan-lahan dan gunakanspatula, gaul sehingga sebati.
  5. Masukkan walnut, teruskan menggaul hingga sebati.
  6. Gaul sehingga adunan menjadi doh yang lembut.
  7. Bahagikan doh kepada bentukbebola, 30gm sebiji. Susun di atas loyang yang telah dilapikkan dengan kertas minyak.
  8. Menggunatangan, leperkan bebola doh. Sapukan permukaan dengan telur. Taburkan bijan hitam.
  9. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaksan pada suhu 180°C selama 15.

做法:

  1. 将饼干粉与小苏打提前过筛备用。
  2. 准备一个干净的盆,盆内加入玉米油和一个鸡蛋,用蛋抽搅拌均匀。
  3. 加入白糖,混合均匀。
  4. 倒入过筛好的面粉与小苏打,用刮刀翻拌均匀。然后加入核桃碎。
  5. 翻拌均匀后,用手抓成团即可(成团即可,不要过度揉搓)。
  6. 将面团分成30克的小面团,揉圆后放在烤盘上。
  7. 然后将小球都轻轻的压扁。最后在面团的表面涂上全蛋液,粘上芝麻即可。
  8. 烤箱提前预热180度,中层,上下火烤15分钟即可。