Almond Chocolate
Ingredients:
25gm almond (small)
500gm BWY Dark Compound Coin
30gm cocoa butter
1pc chocolate mould
Bahan:
250gm badam (kecil)
500gm Kompaun Syiling Gelap BWY
30gm mentega coklat
1 acuan coklat
材料:
250克 杏仁
500克 黑巧克力
30克 可可油
1个 巧克力模
Method:
Bake almond at 150°C for 10 minutes until evenly brown and set aside to cool.
Melt chocolate and cocoa butter in a bowl with microwave, oven or by double-boiling.
Transfer melted chocolate from the bowl to piping bag, then pipe the chocolate into the mould.
Insert 1 pcs of whole almond into each chocolate hole.
Allow the chocolate to sit undisturbed until set at room temperature.
Finally, carefully flip the moulds over and twist them slightly in order to release the chocolate (solid).
Cara membuat:
Bakar badam pada suhu 150°C selama 10 minit. Kemudian biarkan badam sejuk.
Cairkan coklat dan mentega coklat dengan microwave, ketuhar atau double-boiling.
Masukkan coklat yang telah cairkan ke dalam beg piping dan isikan ke dalam acuan coklat.
Masukkan sebiji badam ke dalam setiap lubang.
Biarkan coklat sejuk sehingga menjadi keras.
Akhirnya, ketukkan acuan dengan berhati-hati untuk keluarkan coklat yang telah terbentuk dari acuan coklat
做法:
把杏仁放在烤盘上,以150°C 烘烤10分钟,取出放凉。
把巧克力和可可油隔水煮溶,搅拌均匀后熄火。
把溶化好的巧克力装入裱花袋内,然后挤入巧克力模。
在每一个巧克力模内放入一颗杏仁。
将巧克力放置一旁待巧克力完全凝固。
把巧克力模倒扣并轻敲模具就可以顺利脱模。