BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Beehive Cookies

Ingredients:

  • 500gm BWY Beehive Cookies Mix
  • 230gm water
  • 120gm eggs
  • 100gm coconut milk
  • 40gm oil

Bahan:

  • 500gm BWY Adunan Kuih Loyang
  • 230gm air
  • 120gm telur
  • 100gm susu santan
  • 40gm minyak

材料:

  • 500克 BWY蜜蜂窝预拌粉
  • 230克 水
  • 120克 鸡蛋
  • 100克 椰奶
  • 40克 油

Method:

  1. Combine all ingredients in a large bowl and whisk 3 minutes until smooth batter forms.
  2. Keep the batter aside to rest 60 minutes at room temperature.
  3. Heat oil to 175°C in a frying pan, place the beehive cookie mould into hot oil to heat it.
  4. Remove the mould and shake off excessive oil, dip the hot mould into batter.
  5. Deep fry in the oil, gently shake the mould up and down to release the half-cooked cookie. Continue frying 30-40 seconds until turn golden brown for both sides.
  6. Remove from hot oil and place on cooling rack.

Cara Membuat:

  1. Gaul semua bahan selama 3 minit di dalam mangkuk dengan pemukul tangan sehingga sebati.
  2. Rehatkan adunan kuih loyang selama 60 minit pada suhu bilik.
  3. Panaskan minyak ke suhu 175°C di dalam kuali. Rendam acuan kuih loyang ke dalam minyak untuk memanaskannya.
  4. Apabila acuan sudah cukup panas, celupkan ke dalam adunan.
  5. Kemudian goreng di dalam minyak. Goncang naik dan turun sehingga kuih loyang terpisah dari acuan. Teruskan menggoreng sehingga ia bertukar menjadi perang keemasan selama 30-40 saat untuk kedua-dua belah.
  6. Keluarkan kuih loyang dari minyak panas dan biarkan sejuk.

做法:

  1. 在一个大碗里,把全部材料搅拌3分钟,搅拌至无颗粒顺滑面糊。
  2. 放置一旁,以室温休息60分钟。
  3. 把油烧热至175°C ,把蜜蜂窝模具放入油锅里预热。
  4. 把模具拿起,甩掉多余的油,然后沾上一层面糊。
  5. 然后放入油锅里,轻轻的摇晃,饼会顺势掉下。继续油炸30-40秒,直到两面金黄。
  6. 把饼捞起,然后沥干油即可。