BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Blueberry Biscuits

Ingredients:

  • 250gm all-purpose flour
  • 75gm sugar
  • 15gm baking powder
  • 5gm salt
  • 60gm Echte Boter Unsalted Butter
  • 150gm Meadow Fresh UHT Milk
  • 1tsp BWY Vanilla Essence
  • 125gm wild dried blueberries
  • flour (for sprinkle)
  • honey (for brushing)

Bahan:

  • 250gm tepung serba guna
  • 75gm gula
  • 15gm serbuk penaik
  • 5gm garam
  • 60gm Mentega Echte Boter (dengan garam)
  • 150gm Susu UHT Penuh Krim Meadow Fresh
  • 1tsp Esen Vanila BWY
  • 125gm blueberi kering liar
  • tepung (untuk ditabur)
  • madu (untuk disapu)

材料:

  • 250克 面粉
  • 75克 细砂糖
  • 15克 泡打粉
  • 5克 盐
  • 60克 Echte Boter无盐牛油
  • 150克 Meadow Fresh全脂牛奶
  • 1茶匙 BWY香草精
  • 125克 蓝莓干
  • 面粉(撒面)
  • 蜜糖(刷面)

Method:

  1. In a mixing bowl, whisk flour, sugar, baking powder, salt, butter until light and fluffy. While mixing, add in vanilla essence and milk gradually.
  2. Place the dough on top of floured table, flatten the dough with a roller.
  3. Place blueberries on top of the dough. Fold the dough into the middle from both end to mix the blueberry and dough well.
  4. Use a round shape cookie cutter to cut the dough and , place the cookie into the baking tray lined with parchment paper.
  5. Brush the cookie with melted butter.
  6. Place the cookies into a preheated oven, bake at 230°C for 9 minutes.
  7. Brush the baked cookie with honey.

Cara Membuat:

  1. Di dalam mangkuk pengadun, pukul tepung, gula, serbuk penaik, garam dan mentega sehingga menjadi ringan dan gebu. Ketika masih mengadun, masukkan esen vanila dan susu sedikit demi sedikit.
  2. Letakkan doh di atas meja yang sudah ditepung, ratakan ia dengan ‘roller.’
  3. Letakkan blueberi di atas doh. Lipat doh ke tengah dari kedua-dua hujung untuk sebatikan blueberi dan doh dengan baik.
  4. Gunakan pemotong kuki berbentuk bulat untuk memotong doh dan, letakkan kukis pada dulang pembakar yang dilapisi dengan kertas minyak.
  5. Sapukan kukis dengan mentega yang telah dicairkan.
  6. Masukkan kukis ke dalam ketuhar yang telah dipanaskan, bakar pada suhu 230°C selama 9 minit.
  7. Sapu kukis yang telah dibakar tadi dengan madu.

做法:

  1. 在搅拌棚里。搅拌面粉,糖,泡打粉,盐,和牛油至蓬松泛白。中间加入香草精和牛奶搅拌均匀。
  2. 把面团放在撒了面粉的工作台上,用擀面棍擀平面团。
  3. 把蓝莓干撒在面团上。然后把面团两侧向内折叠,重复几次直到把蓝莓和面团混合均匀。
  4. 用圆形曲奇模切除圆形面团,然后排放在已铺好一层烘焙纸的烤盘上。
  5. 在面团表面刷上一层融化牛油。
  6. 把面团放入预热烤箱,以230°C烘烤9分钟。
  7. 最后在饼干上再刷上一层蜜糖。