Blueberry Cheese Pie
Ingredients:
Prepare for Pie Wrap:
- 240gm all purpose flour
- 2tbsp castor sugar
- 1/4tsp salt
- 1/2tsp cinnamon powder
- 112gm Ausicows Butter (cut into cubes)
- 7tbsp Meadow Fresh UHT Full Cream Milk (cold)
Prepare for Cheese Filling:
- 226gm Cottura Cream Cheese (soften at room temperature)
- 100gm castor sugar
- 1/2tsp BWY Vanilla Essence
- 160gm Fruttose Blueberry Pie Filling and Topping
Prepare for Frying:
- FryMax 100% Pure Coconut Oil
Bahan:
Untuk Kulit Pie:
- 240gm tepung serba guna
- 2 sudu besar gula kastor
- ¼ sudu kecil garam
- ½ sudu kecil serbuk kayu manis
- 112gm Mentega Ausicows (dipotong kuib)
- 7 sudu besar Susu UHT Penuh Krim Meadow Fresh
Untuk Inti Keju:
- 226gm Keju Krim Cottura (dilembutkan pada suhu bilik)
- 100gm gula kastor
- ½ sudu kecil Esen Vanila BWY
- 160gm Inti Blueberri Fruttose
Untuk Menggoreng:
- Minyak Kelapa FryMax
材料:
准备派皮:
- 240克 面粉
- 2汤匙 细砂糖
- ¼茶匙 盐
- ½茶匙 肉桂粉
- 112克 Ausicows牛油(切成小块)
- 7汤匙 Meadow Fresh全脂牛奶(冷)
准备奶酪陷:
- 226克Cottura奶油奶酪(室温软化)
- 100克 细砂糖
- ½茶匙 BWY香草精
- 160克 Fruttose蓝莓陷
准备油炸:
- FryMax纯椰子油
Method:
- In a bowl, mix well flour, sugar, salt and cinnamon powder. Add in butter and mix well until become crumble.
- Add in milk and knead until become a soft dough. Divide dough into 2 parts, cover and keep aside for 1 hour.
- Prepare for cheese filling, combine cream cheese, sugar and vanilla essence. Whisk until creamy and soften. Keep aside.
- Place dough on floured surface, roll out the dough into 3mm thick. Cut the dough into square.
- Add 2tbsp of cream cheese filling and 1tbsp blueberry filling on the middle of the dough.
- Brush edges with water, fold half and seal the edge using fork. Chill for 30 minutes.
- Fry the pie in hot oil until golden brown, drain and allow it to cool.
Cara Membuat:
- Di dalam mangkuk, campurkan tepung, gula, garam dan serbuk kayu manis. Masukkan mentega dan gaul sebati.
- Masukkan susu dan uli sehingga menjadi doh yang lembut. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian, tutup dan simpan selama 1 jam.
- Untuk inti keju, campurkan krim keju, gula dan esen vanila. Pukul sehingga berkrim dan lembut. Ketepikan.
- Tabur sedikit tepung di atas meja, ratakan doh menjadi 3mm tebal dengan mengunakan pin penggelek. Potong doh kepada segi empat.
- Masukkan 2 sudu besar inti krim keju dan 1 sudu besar inti blueberri di bahagian tengah adunan.
- Sapukan bahagian tepi dengan air, lipat separuh dan tutup bahagian tepi menggunakan garpu. Simpan di dalam peti sejuk selama 30 minit.
- Goreng pai di dalam minyak panas sehingga warna keemasan, toskan dan biarkan sejuk.
做法:
- 在一个碗里,放入面粉,糖,盐和肉桂粉,搅拌均匀。加入牛油揉均匀。
- 加入牛奶揉成面团。把面团分成2份,用保鲜膜包起来静置1小时。
- 准备奶酪陷,在搅拌盆里,把奶油奶酪,糖和香草精打发至蓬松。放置一旁。
- 把面团放在撒了面粉的工作台上,擀成3毫米厚的薄度。然后切成均匀的正方形。
- 在面团中间放入2汤匙的奶酪陷和1汤匙的蓝莓陷。
- 在面团周围涂上一点水,然后把面团对半折起来,用叉子按压封口。放入冰箱冷藏30分钟。
- 把面团放入油锅中,炸至两面金黄,沥干待凉。