BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Blueberry Cheese Tart Buncit

Ingredients:

Prepare for Tart Shell

  • 125gm Ausicows Butter (unsalted)
  • 50gm icing sugar
  • 1tsp BWY Vanilla Essence
  • 1/2nos egg yolk (grade A)
  • 250gm all purpose flour
  • 5gm milk powder
  • 1/2tbsp cold water

Prepare for Tart Shell (alternative)

  • BWY Tart Shell Small

Prepare for Cheese Filling

  • 226gm Cottura Cream Cheese
  • 30gm Ausicows Butter (unsalted)
  • 100gm icing sugar
  • 1nos egg yolk (grade A)
  • 1/2tsp BWY Vanilla Essence
  • 100gm Fruttose Blueberry Pie Filling and Topping

Bahan:

Untuk Kulit Tart

  • 125gm Mentega Ausicows Tanpa Garam
  • 50gm gula aising
  • 1 sudu kecil Esen Vanila BWY
  • ½ biji kuning telur (gred A)
  • 250gm tepung serba guna
  • 5gm tepung susu
  • ½ sudu besar air sejuk

Untuk Kulit Tart (alternatif)

  • Tempurung Tart Kecil BWY

Untuk Inti Keju

  • 226gm Keju Krim Cottura
  • 30gm Mentega Ausicows Tanpa Garam
  • 100gm gula aising
  • 1 biji kuning telur (gred A)
  • ½ sudu kecil Esen Vanila BWY
  • 100gm Inti Blueberri Fruttose

材料:

准备挞皮

  • 125克 Ausicows无盐牛油
  • 50克 糖粉
  • 1茶匙 BWY香草精
  • 1/2颗 蛋黄(A蛋)
  • 250克 面粉
  • 5克 奶粉
  • ½汤匙 冷水

准备挞皮(另一个选项)

  • BWY小号挞皮

准备奶酪陷

  • 226克 Cottura奶油奶酪
  • 30克 Ausicows无盐牛油
  • 100克 糖粉
  • 1颗 蛋黄(A蛋)
  • ½茶匙 BWY香草精
  • 100克 Fruttose蓝莓陷

Method:

  1. Whisk butter and sugar until light and fluffy.
  2. Add in egg yolk, vanilla essence, milk powder and cold water, mix until well combined.
  3. Gently fold in flour and mix until form a soft dough.
  4. Press the dough into tart shell mould, trim and flute the edge. Prick holes all around the bottom crust with a fork.
  5. Bake in a preheated oven at 170°C for 30 minutes. Allow it to cool.
  6. Alternatively, arrange BWY tart shells on baking tray and bake at 180°C for 10 minutes, set aside to cool down.
  7. Prepare for cheese filling, whisk cream cheese, butter and sugar until creamy and soft. Add in egg yolk and vanilla essence, mix well.
  8. Pipe some blueberry filling into each tart shell, then fill in the cream cheese mixture.
  9. Pipe some blueberry filling on top of tarts, use a toothpick to make swirls.
  10. Bake in a preheated oven at 170°C for 5 minutes. Allow it to cool.

Cara Membuat:

  1. Pukul mentega dan gula sehingga kembang.
  2. Masukkan kuning telur, esen vanila, tepung susu dan air sejuk, gaul sebati.
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul sehingga menjadi doh yang lembut.
  4. Tekan adunan ke dalam acuan tart, potong dan kemaskan bahagian tepi. Buat beberapa lubang di atas adunan dengan garpu.
  5. Bakar di dalam ketuhar yang dipanaskan pada suhu 170°C selama 30 minit. Biarkan sejuk.
  6. Alternatif, aturkan tempurung tart BWY di dulang pembakar dan bakar pada suhu 180°C selama 10 minit, ketepikan.
  7. Untuk inti keju, pukul krim keju, mentega dan gula sehingga berkrim dan lembut. Masukkan kuning telur dan esen vanila, gaul sebati.
  8. Paipkan inti blueberri ke dalam setiap kulit tart, kemudian isikan dengan campuran krim keju.
  9. Paipkan sedikit blueberri di atas tart, gunakan pencungkil gigi untuk membuat corak.
  10. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170°C selama 5 minit. Biarkan sejuk.

做法:

  1. 在一个碗里,打发牛油和糖。
  2. 然后加入蛋黄,香草精,奶粉和冷水,搅拌均匀。
  3. 分次拌入面粉,揉成面团。
  4. 把面团按入蛋挞模具里,除去多余的边角。在蛋挞底部用叉子叉一些孔。
  5. 放入预热烤箱以170°C 烘烤30分钟。取出放凉。
  6. 另一个选项, 把BWY挞皮整齐排放再烤盘上以180°C烘烤10分钟,然后放凉
  7. 准备奶油馅,把奶油奶酪,牛油和糖打发。加入蛋黄和香草精,搅拌均匀。
  8. 在蛋挞皮里挤入一点蓝莓陷,然后再挤入奶酪陷。
  9. 在蛋挞上挤上一点蓝莓陷,用牙签画出一些纹路。
  10. 放入预热烤箱以170°C 烘烤5分钟。取出放凉。