Blueberry Cheese Tart Buncit
Ingredients:
Prepare for Tart Shell
- 125gm Ausicows Butter (unsalted)
- 50gm icing sugar
- 1tsp BWY Vanilla Essence
- 1/2nos egg yolk (grade A)
- 250gm all purpose flour
- 5gm milk powder
- 1/2tbsp cold water
Prepare for Tart Shell (alternative)
- BWY Tart Shell Small
Prepare for Cheese Filling
- 226gm Cottura Cream Cheese
- 30gm Ausicows Butter (unsalted)
- 100gm icing sugar
- 1nos egg yolk (grade A)
- 1/2tsp BWY Vanilla Essence
- 100gm Fruttose Blueberry Pie Filling and Topping
Bahan:
Untuk Kulit Tart
- 125gm Mentega Ausicows Tanpa Garam
- 50gm gula aising
- 1 sudu kecil Esen Vanila BWY
- ½ biji kuning telur (gred A)
- 250gm tepung serba guna
- 5gm tepung susu
- ½ sudu besar air sejuk
Untuk Kulit Tart (alternatif)
- Tempurung Tart Kecil BWY
Untuk Inti Keju
- 226gm Keju Krim Cottura
- 30gm Mentega Ausicows Tanpa Garam
- 100gm gula aising
- 1 biji kuning telur (gred A)
- ½ sudu kecil Esen Vanila BWY
- 100gm Inti Blueberri Fruttose
材料:
准备挞皮
- 125克 Ausicows无盐牛油
- 50克 糖粉
- 1茶匙 BWY香草精
- 1/2颗 蛋黄(A蛋)
- 250克 面粉
- 5克 奶粉
- ½汤匙 冷水
准备挞皮(另一个选项)
- BWY小号挞皮
准备奶酪陷
- 226克 Cottura奶油奶酪
- 30克 Ausicows无盐牛油
- 100克 糖粉
- 1颗 蛋黄(A蛋)
- ½茶匙 BWY香草精
- 100克 Fruttose蓝莓陷
Method:
- Whisk butter and sugar until light and fluffy.
- Add in egg yolk, vanilla essence, milk powder and cold water, mix until well combined.
- Gently fold in flour and mix until form a soft dough.
- Press the dough into tart shell mould, trim and flute the edge. Prick holes all around the bottom crust with a fork.
- Bake in a preheated oven at 170°C for 30 minutes. Allow it to cool.
- Alternatively, arrange BWY tart shells on baking tray and bake at 180°C for 10 minutes, set aside to cool down.
- Prepare for cheese filling, whisk cream cheese, butter and sugar until creamy and soft. Add in egg yolk and vanilla essence, mix well.
- Pipe some blueberry filling into each tart shell, then fill in the cream cheese mixture.
- Pipe some blueberry filling on top of tarts, use a toothpick to make swirls.
- Bake in a preheated oven at 170°C for 5 minutes. Allow it to cool.
Cara Membuat:
- Pukul mentega dan gula sehingga kembang.
- Masukkan kuning telur, esen vanila, tepung susu dan air sejuk, gaul sebati.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul sehingga menjadi doh yang lembut.
- Tekan adunan ke dalam acuan tart, potong dan kemaskan bahagian tepi. Buat beberapa lubang di atas adunan dengan garpu.
- Bakar di dalam ketuhar yang dipanaskan pada suhu 170°C selama 30 minit. Biarkan sejuk.
- Alternatif, aturkan tempurung tart BWY di dulang pembakar dan bakar pada suhu 180°C selama 10 minit, ketepikan.
- Untuk inti keju, pukul krim keju, mentega dan gula sehingga berkrim dan lembut. Masukkan kuning telur dan esen vanila, gaul sebati.
- Paipkan inti blueberri ke dalam setiap kulit tart, kemudian isikan dengan campuran krim keju.
- Paipkan sedikit blueberri di atas tart, gunakan pencungkil gigi untuk membuat corak.
- Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170°C selama 5 minit. Biarkan sejuk.
做法:
- 在一个碗里,打发牛油和糖。
- 然后加入蛋黄,香草精,奶粉和冷水,搅拌均匀。
- 分次拌入面粉,揉成面团。
- 把面团按入蛋挞模具里,除去多余的边角。在蛋挞底部用叉子叉一些孔。
- 放入预热烤箱以170°C 烘烤30分钟。取出放凉。
- 另一个选项, 把BWY挞皮整齐排放再烤盘上以180°C烘烤10分钟,然后放凉
- 准备奶油馅,把奶油奶酪,牛油和糖打发。加入蛋黄和香草精,搅拌均匀。
- 在蛋挞皮里挤入一点蓝莓陷,然后再挤入奶酪陷。
- 在蛋挞上挤上一点蓝莓陷,用牙签画出一些纹路。
- 放入预热烤箱以170°C 烘烤5分钟。取出放凉。