BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Butter Cookies

Ingredients:

  • 250gm Butterich Butter Blend
  • 110gm icing sugar
  • 1nos egg
  • 1tsp BWY Vanilla Essence
  • 330gm BWY Biscuit Flour (sifted)
  • 2drops lemon juice (optional)

Bahan:

  • 250gm Lepa Tenusu Butterich
  • 110gm gula aising
  • 1biji telur
  • 1sudu kecil Esen Vanila BWY
  • 330gm Tepung Biskut BWY (diayak)
  • 2titis jus limau (pilihan anda)

材料:

  • 250克 Butterich 牛油
  • 110克 糖粉
  • 1颗 鸡蛋
  • 1茶匙 BWY 香草精
  • 330克 BWY饼干粉 (过筛)
  • 2滴 柠檬汁 (自行选择)

Method:

  1. Preheat oven to 175°C.
  2. Cream together butter and sugar until creamy and light. Add in egg and vanilla essence, mix until well combined.
  3. Fold in biscuit flour into butter mixture until it’s completely incorporated.
  4. Roll the mixture into a log using parchment paper or plastic, then chill it in the refrigerator for 30 minutes or until firm.
  5. Unwrap the dough, then use a sharp knife to cut dough into slices of even thickness.
  6. Place cookies on a parchment-lined baking sheet and bake for 12-15 minutes or until the edge is just turning golden brown.

Cara Membuat:

  1. Panaskan ketuhar ke suhu 175°C.
  2. Pukul mentega dan gula sehingga gebu. Masukkan telur dan esen vanila, gaul sehingga sebati.
  3. Masukkan tepung biskut dan gaul sehingga sebati.
  4. Balut adunan sehingga menjadi bentuk log yang panjang dengan kertas minyak atau plastik, simpan di dalam peti sejuk selama 30 minit atau sehingga menjadi keras.
  5. Guna pisau yang tajam, potong doh menjadi kepingan yang sekata.
  6. Letakkan kukis di atas dulang yang telah dialas dengan kertas minyak dan bakar selama 12-15 minit atau sehingga menjadi coklat keemasan.

做法:

  1. 把烤炉预热至175°C。
  2. 把牛油和糖粉打发。加入鸡蛋和香草精搅拌均匀。
  3. 加入饼干粉搅拌均。
  4. 用油纸或保鲜膜把面糊包起来搓成长条圆柱形,然后放入冰箱里冷藏30分钟至硬。
  5. 把保鲜膜打开,使用锋利的刀把曲奇切成每片厚薄一致的曲奇。
  6. 然后把切好的曲奇整齐地排放在已铺好一层油纸的烤盘上,烘烤约12-15分钟或烤至金黄色。