BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Cheese Berries Bread Roll

Ingredients:

Prepare for Bread Dough

  • 250gm Good Earth High Protein Flour
  • 38gm sugar
  • 1/4tsp salt
  • 1nos egg (size B)
  • 40gm Ausicows Butter (unsalted)
  • 5gm Eagle Instant Dry Yeast
  • 60gm Meadow Fresh UHT Full Cream Milk (cold)
  • 70gm water

Prepare for Cheese Filling

  • 226gm Cottura Cream Cheese (soften at room temperature)
  • 100gm castor sugar
  • 1/2tsp BWY Vanilla Essence
  • 80gm Fruttose Blueberry Pie Filling and Topping

Bahan:

Untuk Doh Roti

  • 250gm Tepung Berprotein Tinggi Good Earth
  • 38gm gula
  • ¼ sudu kecil garam
  • 1 biji telur (saiz B)
  • 40gm Mentega Ausicows (tanpa garam)
  • 5gm Yis Kering Segera Eagle
  • 60gm Susu UHT Penuh Krim Meadow Fresh
  • 70gm air

Untuk Inti Keju

  • 226gm Krim Keju Cottura (dilembutkan pada suhu bilik)
  • 100gm gula kastor
  • ½ sudu kecil esen vanila
  • 80gm Inti Blueberri Fruttose

材料:

准备面包团

  • 250克 Good Earth高筋面粉
  • 28克 细砂糖
  • 1/4茶匙 盐
  • 1颗 鸡蛋(B蛋)
  • 40克 Ausicows无盐牛油
  • 5克 Eagle即溶酵母
  • 60克 Meadow Fresh全脂牛奶
  • 70克 水

准备奶酪陷

  • 226克 Cottura 奶油奶酪
  • 100克 细砂糖
  • ½茶匙 香草精
  • 80克 Fruttose蓝莓陷

Method:

  1. To make a dough, place all ingredients into mixing bowl with dough hook, mix using low speed for 3 minutes.
  2. Continue kneading on medium-low speed until completely incorporated and the dough is smooth, shiny, and elastic, about 20-30 minutes.
  3. Allow the dough to rise in a covered bowl until it’s doubled in size (45-60 minutes).
  4. Prepare for cheese filling, combine cream cheese, sugar and vanilla essence. Whisk until cream cheese is creamy and soft. Keep aside.
  5. Place the dough on a lightly floured surface, knead for 2 minutes to remove air bubbles. Divide the dough into 6 portion. Shape it into smooth balls.
  6. Roll a portion of dough into rectangular shape. Use a dough scraper to cut thin strips along the upper half of the dough.
  7. Place 2tbsp cheese filling and 1tbsp blueberry filling at the bottom half, fold the edge over a bit, roll from the bottom to top.
  8. Place each dough at a baking tray lined with parchment paper, and rest until they’re soft and puffy, (50-55 minutes).
  9. Sprinkle some all-purpose flour on top of the bread, bake in a preheated oven at 180°C for 20-25 minutes.

Cara Membuat:

  1. Untuk doh roti, campurkan semua bahan di dalam mangkuk pengadun dengan pemukul ‘hook’, uli pada kelajuan rendah selama 3 minit.
  2. Teruskan uli pada kelajuan sederhana sehingga doh menjadi berkilat dan licin, selama 20-30 minit.
  3. Tutup dan rehatkan doh di dalam mangkuk sehingga dua kali ganda saiznya (45-60 minit).
  4. Sediakan inti keju, campurkan krim keju, gula dan esen vanila. Pukul sehingga berkrim dan lembut. Ketepikan.
  5. Tabur seditkit tepung di atas meja, uli doh selama 2 minit untuk membuang gelembung udara. Bahagikan doh kepada 6 bahagian. Bentuknya menjadi bebola.
  6. Ratakan satu doh menjadi bentuk segi empat. Gunakan ‘scrapper’ doh dan potong jalur nipis di sepanjang bahagian atas doh.
  7. Letakkan 2 sudu besar keju krim dan 1 sudu besar inti blueberri pada bahagian bawah, lipat tepinya sedikit demi sedikit, gulung dari bawah ke atas.
  8. Susunkan roti doh di atas dulang pembakar yang telah dilapis dengan kertas minyak, rehat sehingga lembut dan puffy, (50-55 minit).
  9. Taburkan tepung serba guna di atas roti, bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180°C selama 20-25 minit.

做法:

  1. 准备面包团,把全部面包团材料放入搅拌盆里,用面包勾以低速搅拌3分钟。
  2. 然后转中速搅拌至可以拉出筋膜的光滑面团,大约20-30分钟。
  3. 把面团盖起来,发酵至两倍大(约45-60分钟)。
  4. 准备芝士陷,打发芝士,糖和香草精至蓬松顺滑。放置一旁。
  5. 把面团放在撒了面粉的工作台上,搓揉2分钟排出空气。把面团分成6份,揉成圆球。
  6. 把其中一份面团擀成长方形,用刮板把一半的面团切成细条。
  7. 然后在另一半的面团上放入2汤匙的奶酪陷和1汤匙的蓝莓陷,然后顺着往下把面片卷起来就可以了。
  8. 把面团放在已铺好一层烘焙纸的烤盘上,继续发酵至面团蓬松柔软,(约50-55分钟)。
  9. 在面包上撒上一些面粉,然后放入预热烤箱以180°C 烘烤20-25分钟。