Chocolate Pistachio Tart
Ingredients:
Prepare for Tart Shell
- 400gm BWY Pineapple Tart Mix
- 2nos egg yolks
- 250gm Ausicows Butter (salted)
Prepare for Chocolate Pistachio Filling
- 100ml Meadow Fresh UHT Full Cream Milk
- 50gm Ausicows Butter (salted)
- 250gm Cottura Dark Compound Chocolate
Prepare for Topping
- Pistachio nuts (toasted)
Bahan:
Untuk Tempurung Tart
- 400gm Adunan Tart Nenas BWY
- 2nos kuning telur
- 250gm Mentega Ausicows (bergaram)
Untuk Inti Coklat Pistachio
- 100ml Susu UHT Penuh Krim Meadow Fresh
- 50gm Mentega Ausicows (bergaram)
- 250gm Kompaun Coklat Gelap Cottura
Untuk Topping
- Kacang pistachio (dibakar)
Method:
- Cream the butter, add in egg yolks and mix well.
- Pour in the BWY Pineapple Tart Mix and mix again until well combined.
- Place dough into tart mould, trim and shape it. Prick few holes on the bottom of the crust with a fork.
- Bake it in a preheated oven at 180°C for 20 minutes.
- For the chocolate pistachio filling, combine butter and milk in a bowl. Double boil and stir until well combined.
- Pour the mixture into the dark compound chocolate bowl. Double boil and stir until well combined. Put aside to cool.
- Transfer the chocolate filling into piping bag. Pipe in the filling into the baked tart shell. Sprinkle some pistachio nuts on top of it.
Cara Membuat:
- Krimkan mentega sehingga lembut, kemudian masukkan kuning telur dan pukul sehingga ringan dan sebati.
- Masukkan Adunan Tart Nenas BWY dan gaul sehingga sebati.
- Masukkan doh ke dalam acuan tart, potong dan bentukkan. Buat beberapa lubang di bahagian bawah kerak dengan garpu.
- Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180°C selama 20 minit.
- Untuk inti coklat pistachio, satukan mentega dan susu di dalam mangkuk. ‘Double boil’ dan kacau sehingga sebati.
- Tuangkan campuran ke dalam mangkuk kompaun coklat gelap. ‘Double boil’ dan kacau sehingga sebati. Ketepikan sehingga sejuk.
- Pindahkan inti coklat pistachio ke dalam beg paip. Paipkan ke dalam tempurung tart yang telah dibakar. Taburkan beberapa kacang pistachio di atasnya.