BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Chocolate Pistachio Tart

Ingredients:

Prepare for Tart Shell

  • 400gm BWY Pineapple Tart Mix
  • 2nos egg yolks
  • 250gm Ausicows Butter (salted)

Prepare for Chocolate Pistachio Filling

  • 100ml Meadow Fresh UHT Full Cream Milk
  • 50gm Ausicows Butter (salted)
  • 250gm Cottura Dark Compound Chocolate

Prepare for Topping

  • Pistachio nuts (toasted)

Bahan:

Untuk Tempurung Tart

  • 400gm Adunan Tart Nenas BWY
  • 2nos kuning telur
  • 250gm Mentega Ausicows (bergaram)

Untuk Inti Coklat Pistachio

  • 100ml Susu UHT Penuh Krim Meadow Fresh
  • 50gm Mentega Ausicows (bergaram)
  • 250gm Kompaun Coklat Gelap Cottura

Untuk Topping

  • Kacang pistachio (dibakar)

Method:

  1. Cream the butter, add in egg yolks and mix well.
  2. Pour in the BWY Pineapple Tart Mix and mix again until well combined.
  3. Place dough into tart mould, trim and shape it. Prick few holes on the bottom of the crust with a fork.
  4. Bake it in a preheated oven at 180°C for 20 minutes.
  5. For the chocolate pistachio filling, combine butter and milk in a bowl. Double boil and stir until well combined.
  6. Pour the mixture into the dark compound chocolate bowl. Double boil and stir until well combined. Put aside to cool.
  7. Transfer the chocolate filling into piping bag. Pipe in the filling into the baked tart shell. Sprinkle some pistachio nuts on top of it.

Cara Membuat:

  1. Krimkan mentega sehingga lembut, kemudian masukkan kuning telur dan pukul sehingga ringan dan sebati.
  2. Masukkan Adunan Tart Nenas BWY dan gaul sehingga sebati.
  3. Masukkan doh ke dalam acuan tart, potong dan bentukkan. Buat beberapa lubang di bahagian bawah kerak dengan garpu.
  4. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180°C selama 20 minit.
  5. Untuk inti coklat pistachio, satukan mentega dan susu di dalam mangkuk. ‘Double boil’ dan kacau sehingga sebati.
  6. Tuangkan campuran ke dalam mangkuk kompaun coklat gelap. ‘Double boil’  dan kacau sehingga sebati. Ketepikan sehingga sejuk.
  7. Pindahkan inti coklat pistachio ke dalam beg paip. Paipkan ke dalam tempurung tart yang telah dibakar. Taburkan beberapa kacang pistachio di atasnya.