Cranberry Frangipane Tart
Ingredients:
Prepare for Tart Shell:
- 50gm Echte Boter Butter
- 20gm icing sugar (sifted)
- 1nos egg yolk
- 100gm BWY Biscuit Flour
- 1/2tsp Meadow Fresh UHT Full Cream Milk
Prepare for Frangipane Filling:
- 125gm Echte Boter Butter
- 125gm icing sugar (sifted)
- 125gm ground almond
- 25gm BWY Biscuit Flour
- 2nos eggs
- 1/2tsp BWY Vanilla Essence
- 100gm dried cranberries
Bahan:
Untuk Tempurung Tart:
- 50gm Mentega Echte Boter
- 20gm gula aising (diayak)
- 1nos kuning telur
- 100gm Tepung Biskut BWY
- 1/2sudu kecil Susu UHT Penuh Krim Meadow Fresh
Untuk Inti Frangipane:
- 125gm Mentega Echte Boter
- 125gm gula aising (diayak)
- 125gm serbuk badam
- 25gm Tepung Biskut BWY
- 2nos telur
- ½sudu kecil Esen Vanila BWY
- 100gm kranberi kering
材料:
准备挞皮:
- 50克 Echte Boter 牛油
- 20克 糖分(过筛)
- 1颗 蛋黄
- 100克 BWY 饼干粉
- ½茶匙 Meadow Fresh 全脂牛奶
准备杏仁陷:
- 125克 Echte Boter 牛油
- 125克 糖分(过筛)
- 125克 杏仁粉
- 25克 BWY 饼干粉
- 2颗 鸡蛋
- ½茶匙 BWY 香草精
- 100克 蔓越莓干
Method:
- Prepare for tart shell, mix butter and icing sugar until well combine. Then add in egg yolks and continue mixing.
- Add in flour and mix until well combined. Lastly, add in milk and continue mixing until form a soft dough.
- Divide the dough evenly and press the dough into mould with your thumb.
- Bake in a preheated oven at 180°C for 10 – 12 minutes. Remove from oven and let it cool.
- For filling, use medium speed mix butter and icing sugar until fluffy. Then, gradually add in ground almond and flour, mix well.
- Add in eggs one at a time and vanilla essence, mix until well combined. Pour the mixture into a piping bag.
- Pipe the mixture into tart shell. For decoration, place a piece of dried cranberries on top of the tart.
- Bake for 30 minutes in a preheated oven at 180°C or until golden brown.
- Optional, brush atop with apricot gel.
Cara Membuat:
- Untuk membuat tempurung tart, adun mentega dan gula aising hingga sebati. Kemudian, masukkan kuning telur dan teruskan mengadun.
- Tambahkan tepung dan adun sebati. Akhir sekali, masukkan susu dan teruskan mengadun sehingga ia membentuk doh yang lembut.
- Bahagikan doh sama rata dan tekan ia ke dalam acuan menggunakan ibu jari.
- Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180°C selama 10 – 12 minit. Keluarkan dari oven dan biarkan ia sejuk.
- Untuk intinya, adun mentega dan gula aising dengan kelajuan sederhana sehingga menjadi gebu. Kemudian, masukkan serbuk badam dan tepung secara berperingkat, gaul sebati.
- Masukkan telur satu persatu dan esen vanila, adun hingga sebati. Tuangkan adunan ke dalam beg piping.
- Paipkan adunan ke dalam tempurung tart. Untuk hiasan, letakkan kepingan kranberi kering di atas tart.
- Bakar selama 30 minit di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180°C atau sehingga bewarna keperangan.
- Sebagai pilihan, boleh sapukan bahagian atas tart dengan gel aprikot.
做法:
- 准备挞皮,把牛油和糖分以中速打发呈乳白状。加入蛋黄搅拌均匀。
- 慢慢加入饼干粉搅拌均匀。最后加入牛奶揉成软面团。
- 把面团分成每份均匀的小团,然后铺在挞模里,用拇指压实,去掉多余边角。
- 放入预热烤箱里,以180℃烘烤10-12分钟,然后拿出来放凉。
- 准备杏仁陷,用中速把牛油和糖打发至顺滑,然后慢慢加入杏仁粉和饼干粉。
- 分次加入鸡蛋和香草精搅拌均匀。把杏仁糊倒入裱花袋里。
- 把杏仁陷挤入已放凉的挞皮里。在挞的中间,放上一颗蔓越莓干作装饰。
- 放入烤箱,以180℃烘烤30分钟,或烤至金黄色。
- 烤好后,把杏仁挞取出,可选择在挞皮面刷上一层温热的果膠,放凉后即可享用。