BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Deep Fried Cheesy Calzone

Ingredients:

Prepare for Calzone:

  • 425gm Meadow Fresh UHT Full Cream Milk (cold)
  • 8gm Eagle Instant Dry Yeast
  • 3tsp castor sugar
  • 150gm bread flour
  • 250gm biscuit flour/all-purpose flour
  • 1tsp BWY Emplex
  • 100gm potato flakes
  • 1½tsp garlic + salt
  • 3tbsp Meadow Fresh UHT Full Cream Milk
  • 70gm Echte Boter Butter (salted, soften)

Prepare for Filling:

  • 350gm tomato puree
  • 10gm fresh basil
  • 2tbsp fresh parsley (chopped finely)
  • 150gm chicken franks (slice cubes)
  • 250gm Mama Lena Shredded Mozzarella Cheese

Prepare for Coating:

  • 100gm potato flakes
  • 100gm white bread crumbs/yellow bread crumbs
  • 100gm salt
  • 2tbsp garlic powder
  • 1tbsp BWY Pizza Spice Mix

Prepare for Frying:

  • Frymax 100% Pure Coconut Oil

Bahan:

Untuk Calzone:

  • 425gm Susu UHT Penuh Krim Meadow Fresh (sejuk)
  • 8gm Yis Kering Segera Eagle
  • 3sudu kecil gula kastor
  • 150gm tepung roti
  • 250gm tepung biskut/tepung serba guna
  • 1sudu kecil Emplex BWY
  • 100gm kepingan kentang
  • 1 ½sudu kecil garam + bawang putih
  • 3sudu besar Susu UHT Penuh Krim Meadow Fresh
  • 70gm Mentega Echte Boter (dengan garam, dilembutkan)

Untuk Inti:

  • 350gm puri tomato
  • 10gm selasih segar
  • 2sudu besar pasli segar (dicincang halus)
  • 250gm Keju Mozzarella Cincang Mama Lena
  • 150gm sosej ayam (dihiris kiub)

Untuk Salutan:

  • 100gm kepingan kentang
  • 100gm serbuk roti putih/serbuk roti kuning
  • 100gm garam
  • 2tbsp serbuk bawang putih
  • 1tbsp Adunan Rempah Piza BWY

Untuk Menggoreng:

  • Minyak Kelapa Frymax

材料:

  • 425克 Meadow Fresh全脂牛奶(冷)
  • 8克 Eagle即溶酵母
  • 3茶匙 细砂糖
  • 150克 面包粉
  • 250克 饼干粉
  • 1茶匙 BWY酥脆粉
  • 100克 马铃薯薄片
  • 1½茶匙 蒜+盐
  • 3汤匙 Meadow Fresh全脂牛奶
  • 70克 Echte Boter有盐牛油(软化)

准备内陷:

  • 350克 番茄酱
  • 10克 罗勒
  • 2汤匙 香菜(切碎)
  • 150克 鸡胸肉(切块)
  • 250克 Mama Lena马苏里拉奶酪丝

准备外皮:

  • 100克马铃薯薄片
  • 100克 面包糠
  • 100克 盐
  • 2汤匙 蒜粉
  • 1汤匙 BWY披萨香料

准备油炸:

  • Frymax 纯椰油

Method:

  1. Combine milk, yeast, sugar, mix well and set aside for 10 minutes.
  2. In a mixing bowl, combine bread flour, biscuit flour, emplex, potato flakes and garlic salt, mix well. Add in the liquid yeast into the mixing bowl.
  3. Whisk the mixture and add in the rest of the milk and butter gradually.
  4. Divide the dough into 60gm each, flatten the dough into a rectangular shape.
  5. Place tomato puree, basil, parsley, chicken franks and cheese on the dough.
  6. Fold the dough from one end to another and use finger to secure the edge of the dough.
  7. For the coating, combine potato flakes and bread crumbs, splash some water on the dough and coat the dough with the mixture.
  8. Keep the dough into the freezer for a day.
  9. Cool down the dough for a 1 and a half hour.
  10. Heat up a pan with oil and place the calzone in to the pan. Deep fry the calzone until golden brown in colour.

Cara Membuat:

  1. Satukan yis, gula, susu, gaul rata dan ketepikan selama 10 minit.
  2. Dalam mangkuk pengadun, satukan tepung roti, tepung biskut, garam bawang putih, emplex, dan serpihan kentang, gaul rata. Masukkan yis cair ke dalam mangkuk pengadun.
  3. Pukul adunan dan masukkan mentega dan lebihan susu sedikit demi sedikit.
  4. Bahagikan doh kepada 60gm setiap satu, ratakan menjadi bentuk segi empat tepat.
  5. Letakkan puri tomato, sosej ayam, selasih, pasli dan keju di atas adunan.
  6. Lipat doh dari satu hujung ke hujung dan gunakan jari untuk mengikat tepi doh.
  7. Untuk salutan, gabungkan kepingan kentang dan serbuk roti, percikan sedikit air pada doh dan salutkan ia dengan campuran tadi.
  8. Simpan adunan di dalam peti sejuk selama sehari.
  9. Sejukkan doh selama 1 setengah jam.
  10. Panaskan kuali dengan minyak dan letakkan calzone ke dalam kuali. Goreng calzone hingga berwarna coklat keemasan.

做法:

  1. 把牛奶,酵母,糖搅拌均匀,静置10分钟。
  2. 搅拌盆里,放入面包粉,饼干粉,酥脆粉,马铃薯薄片,蒜和盐,搅拌均匀。倒入刚刚的牛奶酵母。
  3. 持续搅拌,然后慢慢加入牛奶和牛油,搅拌至成团。
  4. 把面团分成每份60克,擀平然后整成长方形。
  5. 在面团中间放入番茄酱,罗勒,香菜,鸡胸肉和奶酪丝。
  6. 把面团对半折叠,然后用手指把面团两边按合。
  7. 准备外皮,把马铃薯薄片和面包糠混合均匀,撒一些水在面团上,然后把面团放入面包糠里裹均匀。
  8. 把面包团放入冰箱冷藏一天。
  9. 油炸之前,先把面团放至室温约1小时半。
  10. 在平底锅里,倒入椰油,放入面包油炸至两面金黄即可食用。