BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Duo Burnt Cheesecake

Ingredients:

  • 452gm Cottura Cream Cheese
  • 230ml Westgold Whipping Cream
  • 140gm castor sugar
  • 3nos eggs
  • 2tbsp BWY Cake Flour
  • 1tsp BWY Vanilla Essence
  • 300gm Cottura Hazelnut Spread with Cocoa

Bahan:

  • 452gm Keju Krim Cottura
  • 230ml Krim Putar Westgold
  • 140gm gula kastor
  • 3biji telur
  • 2sudu besar Tepung Kek BWY
  • 1sudu kecil Esen Vanila BWY
  • 300gm Lepa Kacang Hazel Cottura

材料:

  • 452克 Cottura 奶油奶酪
  • 230毫升 Westgold 鲜奶油
  • 140克 细砂糖
  • 3颗 鸡蛋
  • 2大匙 BWY 蛋糕粉
  • 1小匙 BWY 香草精
  • 300克 Cottura 榛子巧克力酱

Method:

  1. Line 8” round-shaped cake pan with 2 layers of parchment papers, leave about 2 inches above the tin.
  2. In a bowl, whisk cream cheese and sugar until creamy.
  3. Add eggs, one at a time, beating well after each addition. Then add in vanilla essence, stir well.
  4. Add whipping cream and beat until well incorporated. Sift flour into the batter in 3 additions and use a spatula to fold until well mixed.
  5. Divide the cheese mixture into 2 portions, add in hazelnut spread into 1 portion, stir well.
  6. Pour the hazelnut mixture into the prepared cake pan, tap it a few times to release trapped air bubbles.
  7. Pour in white cheese mixture and bake at pre-heated oven at 200°C for 50 minutes or till the crust turned brown.
  8. Let the cake cool at room temperature, it will deflate about 1 inch. Keep the cake chilled overnight before serving.

Cara Membuat:

  1. Alas loyang kek bulat 8” dengan 2 lapisan kertas parchment, tinggalkan 2 inci kertas di atas.
  2. Dalam mangkuk, pukul sebati keju krim dan gula kastor sehingga kembang.
  3. Masukkan telur satu persatu, pukul sehingga sebati. Kemudian masukkan esen vanilla, sebatikan.
  4. Campurkan krim putar, gaul sebati. Masukkan tepung kek yang telah diayak ke dalam adunan dan gaul rata.
  5. Bahagikan adunan kepada 2, campurkan lepa kacang hazel dalam satu adunan dan gaul sehingga sebati. 
  6. Masukkan adunan lepa kacang hazel ke loyang kek yang telah disediakan, hentakkan sedikit supaya udara yang terperangkap dalam adunan keluar. 
  7. Masukkan adunan cheese putih dan bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 200°C selama 50 minutes atau sehingga permukaannya berwarna kekuningan. 
  8. Biarkan kek sejuk pada suhu bilik, ia akan tenggelam kira-kira 1 inci. Simpan kek dalam peti sejuk satu malam sebelum dihidangkan.

做法:

  1. 在一个8“圆形的烤模铺上两层烘焙纸,预留多两寸的烘焙纸在烤模上。
  2. 在碗里,把奶油芝士以及细砂糖用搅拌机打至细滑。
  3. 分次加入鸡蛋搅拌均匀。然后加入香草精拌匀。
  4. 加入鲜奶油继续搅拌均匀。最后,加入过筛蛋糕粉搅拌均匀。
  5. 把蛋糕糊分成两半,把榛子巧克力酱加入其中一半的蛋糕糊,搅拌均匀。
  6. 先把巧克力面糊倒入垫了烘焙纸的烤模,轻轻敲打排除空气。
  7. 把剩下的白面糊倒入烤模,放入预热好的烤箱,以200°C烘烤50分钟或烤至蛋糕表面呈微焦的褐色。
  8. 让蛋糕完全凉透,这时蛋糕会缩小大约一寸。放入冰箱冷藏一晚上,即可切片食用。