BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA. +603 5525 1000 hello@bakewithyen.my
Line 8” round-shaped cake pan with 2 layers of parchment papers, leave about 2 inches above the tin.
In a bowl, whisk cream cheese and sugar until creamy.
Add eggs, one at a time, beating well after each addition. Then add in vanilla essence, stir well.
Add whipping cream and beat until well incorporated. Sift flour into the batter in 3 additions and use a spatula to fold until well mixed.
Divide the cheese mixture into 2 portions, add in hazelnut spread into 1 portion, stir well.
Pour the hazelnut mixture into the prepared cake pan, tap it a few times to release trapped air bubbles.
Pour in white cheese mixture and bake at pre-heated oven at 200°C for 50 minutes or till the crust turned brown.
Let the cake cool at room temperature, it will deflate about 1 inch. Keep the cake chilled overnight before serving.
Cara Membuat:
Alas loyang kek bulat 8” dengan 2 lapisan kertas parchment, tinggalkan 2 inci kertas di atas.
Dalam mangkuk, pukul sebati keju krim dan gula kastor sehingga kembang.
Masukkan telur satu persatu, pukul sehingga sebati. Kemudian masukkan esen vanilla, sebatikan.
Campurkan krim putar, gaul sebati. Masukkan tepung kek yang telah diayak ke dalam adunan dan gaul rata.
Bahagikan adunan kepada 2, campurkan lepa kacang hazel dalam satu adunan dan gaul sehingga sebati.
Masukkan adunan lepa kacang hazel ke loyang kek yang telah disediakan, hentakkan sedikit supaya udara yang terperangkap dalam adunan keluar.
Masukkan adunan cheese putih dan bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 200°C selama 50 minutes atau sehingga permukaannya berwarna kekuningan.
Biarkan kek sejuk pada suhu bilik, ia akan tenggelam kira-kira 1 inci. Simpan kek dalam peti sejuk satu malam sebelum dihidangkan.