Duo Burnt Cheesecake

Ingredients:
- 452gm Cottura Cream Cheese
- 230ml Westgold Whipping Cream
- 140gm castor sugar
- 3nos eggs
- 2tbsp BWY Cake Flour
- 1tsp BWY Vanilla Essence
- 300gm Cottura Hazelnut Spread with Cocoa
Bahan:
- 452gm Keju Krim Cottura
- 230ml Krim Putar Westgold
- 140gm gula kastor
- 3biji telur
- 2sudu besar Tepung Kek BWY
- 1sudu kecil Esen Vanila BWY
- 300gm Lepa Kacang Hazel Cottura
材料:
- 452克 Cottura 奶油奶酪
- 230毫升 Westgold 鲜奶油
- 140克 细砂糖
- 3颗 鸡蛋
- 2大匙 BWY 蛋糕粉
- 1小匙 BWY 香草精
- 300克 Cottura 榛子巧克力酱
Method:
- Line 8” round-shaped cake pan with 2 layers of parchment papers, leave about 2 inches above the tin.
- In a bowl, whisk cream cheese and sugar until creamy.
- Add eggs, one at a time, beating well after each addition. Then add in vanilla essence, stir well.
- Add whipping cream and beat until well incorporated. Sift flour into the batter in 3 additions and use a spatula to fold until well mixed.
- Divide the cheese mixture into 2 portions, add in hazelnut spread into 1 portion, stir well.
- Pour the hazelnut mixture into the prepared cake pan, tap it a few times to release trapped air bubbles.
- Pour in white cheese mixture and bake at pre-heated oven at 200°C for 50 minutes or till the crust turned brown.
- Let the cake cool at room temperature, it will deflate about 1 inch. Keep the cake chilled overnight before serving.
Cara Membuat:
- Alas loyang kek bulat 8” dengan 2 lapisan kertas parchment, tinggalkan 2 inci kertas di atas.
- Dalam mangkuk, pukul sebati keju krim dan gula kastor sehingga kembang.
- Masukkan telur satu persatu, pukul sehingga sebati. Kemudian masukkan esen vanilla, sebatikan.
- Campurkan krim putar, gaul sebati. Masukkan tepung kek yang telah diayak ke dalam adunan dan gaul rata.
- Bahagikan adunan kepada 2, campurkan lepa kacang hazel dalam satu adunan dan gaul sehingga sebati.
- Masukkan adunan lepa kacang hazel ke loyang kek yang telah disediakan, hentakkan sedikit supaya udara yang terperangkap dalam adunan keluar.
- Masukkan adunan cheese putih dan bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 200°C selama 50 minutes atau sehingga permukaannya berwarna kekuningan.
- Biarkan kek sejuk pada suhu bilik, ia akan tenggelam kira-kira 1 inci. Simpan kek dalam peti sejuk satu malam sebelum dihidangkan.
做法:
- 在一个8“圆形的烤模铺上两层烘焙纸,预留多两寸的烘焙纸在烤模上。
- 在碗里,把奶油芝士以及细砂糖用搅拌机打至细滑。
- 分次加入鸡蛋搅拌均匀。然后加入香草精拌匀。
- 加入鲜奶油继续搅拌均匀。最后,加入过筛蛋糕粉搅拌均匀。
- 把蛋糕糊分成两半,把榛子巧克力酱加入其中一半的蛋糕糊,搅拌均匀。
- 先把巧克力面糊倒入垫了烘焙纸的烤模,轻轻敲打排除空气。
- 把剩下的白面糊倒入烤模,放入预热好的烤箱,以200°C烘烤50分钟或烤至蛋糕表面呈微焦的褐色。
- 让蛋糕完全凉透,这时蛋糕会缩小大约一寸。放入冰箱冷藏一晚上,即可切片食用。