German Rundstuck Bun
Ingredients:
450gm Aichermühle White Wheat Flour
50gm Aichermühle Wholemeal Rye Flour
20gm Echte Boter Butter (unsalted)
10gm salt
15gm molasses sugar
5gm Eagle Instant Dry Yeast
350gm water
Bahan:
450gm Tepung Gandum Putih Aichermühle
50gm Tepung Gandum Rai Aichermühle
20gm Mentega Echte Boter (tanpa garam)
10gm garam
15gm gula molase
5gm Yis Kering Segera Eagle
350gm air
材料:
450克 Aichermühle 面粉
50克 Aichermühle 黑全麦粉
20克 Echte Boter 无盐牛油
10克 盐
15克 糖蜜 (molasses sugar)
5克 Eagle 即溶酵母
350克 水
Method:
Put all ingredients in a bowl, mix using low speed for 4 minutes and high speed for 6 minutes.
Remove dough from bowl and rest for 30 minutes at room temperature.
Divide the dough into 15 pieces (about 60gm each), roll into round shape, place and cover with cloth. Rest for 20 minutes.
Sprinkle with water and place some poppy seeds, sesame seeds or semolina flour as topping.
Place the dough to proof momentarily as a final fermentation process for 70 minutes at 30-35°C.
Bake for 15 minutes in a preheated oven at 210°C with steam (put a bowl of water with stone into oven).
Cara Membuat:
Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk, uli lebih kurang 4 minit dengan kelajuan rendah dan 6 minit dalam kelajuan tinggi.
Keluarkan doh dari mangkuk pengadun dan rehatkan selama 30 minit pada suhu bilik.
Bahagikan doh kepada 15 biji (kira-kira 60gm setiap satu), bulatkannya dan tutup dengan kain. Rehat selama 20 minit.
Semburkan air di atas dan letakkan sedikit biji popi, biji bijan atau tepung semolina.
Rehatkan doh selama 70 minit pada suhu 30-35°C.
Bakar selama 15 minit dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 210°C dengan kaedah stim (masukkan semangkuk air bersama batu di ketuhar).
做法:
把全部材料放入搅拌盆里,以低速搅拌约4分钟,然后转高速搅拌6分钟。
把面团从搅拌盆拿出,然后以室温休面30分钟。
把面团分成15份(每份约60克),揉成小圆团,然后用布盖起来。休面20分钟。
在面团表面喷上一点水,然后撒上一些种子或芝麻作装饰。
把面团放在温度约30-35°C的地方,发酵70分钟。
使用蒸烤方式(把一碗水和石头放入烤箱)把发酵好的面团放入预热烤箱, 以210°C 烘烤15分钟。