BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

German Spelt Bread

Ingredients:

  • 350gm Aichermühle German White Wheat Flour
  • 150gm Aichermühle Wholemeal Spelt Flour
  • 20gm Aichermühle Rye Sourdough
  • 30gm Echte Boter Butter
  • 10gm salt
  • 30gm molasses sugar
  • 7.5gm Eagle Instant Dry Yeast
  • 350gm water
  • 100gm walnut (chopped)
  • 200gm raisins
  • 50gm semolina/suji flour (for dusting)

Bahan:

  • 350gm Tepung Gandum Putih Aichermühle
  • 150gm Tepung Wholemeal Spelt Aichermühle
  • 20gm Aichermühle Rye Sourdough
  • 30gm Mentega Echte Boter
  • 10gm garam
  • 30gm gula molase
  • 7.5gm Yis Kering Segera Eagle
  • 350gm air
  • 100gm kacang walnut (dicincang)
  • 200gm kismis
  • 50gm tepung semolina/suji (untuk hiasan)

材料:

  • 350克 Aichermühle 面粉
  • 150克 Aichermühle 斯佩耳特小麦
  • 20克 Aichermühle 黑全麦天然酵母粉
  • 30克 Echte Boter 无盐牛油
  • 10克 盐
  • 30克糖蜜 (molasses sugar)
  • 7.5克 Eagle 即溶酵母
  • 350克 水
  • 100克 核桃 (切碎)
  • 200克 葡萄干
  • 50克 粗粒小麥粉 (semolina/suji flour) (装饰用)

Method:

  1. Put all ingredients in a bowl, mix using low speed for 6 minutes and medium speed for 4 minutes. Add in walnut pieces and raisins, mix for another 2 minutes in low speed.
  2. Remove dough from bowl and rest for 30 minutes at room temperature.
    Divide the dough into 6 pieces (about 200gm each), roll into round shape and rest for 30 minutes.
  3. Shape the dough into triangle shape.
  4. Place the dough to proof momentarily as a final fermentation process for 75 minutes at 32°C.
  5. Dust with semolina flour and give a few cuts to each dough.
  6. Bake for 25 minutes in a preheated oven at 200°C.

Cara Membuat:

  1. Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk, uli lebih kurang 6 minit dengan kelajuan rendah dan 4 minit dalam kelajuan sederhana. Tambah kacang walnut dan kismis, uli guna kelajuan rendah selama 2 minit.
  2. Keluarkan doh dari mangkuk pengadun dan rehatkan selama 30 minit pada suhu bilik.
  3. Bahagikan doh kepada 6 bahagian (kira-kira 200gm setiap satu), bulat dan rehatkannya selama 30 minit.
  4. Bentukkan doh menjadi segi tiga.
  5. Rehatkan doh selama 75 minit pada suhu 32°C.
  6. Taburkan sedikit tepung semolina dan buat beberapa hirisan di atas doh.
  7. Bakar selama 25 minit dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 200°C.

做法:

  1. 把全部材料放入搅拌盆里,以低速搅拌约6分钟,然后转中速搅拌4分钟。加入核桃碎和葡萄干,继续以低速搅拌2分钟。
  2. 把面团从搅拌盆拿出,然后以室温休面30分钟。
  3. 把面团分成6份(每份约200克),揉成小圆团,然后用布盖起来。休面30分钟。
  4. 把面团搓成三角形。
  5. 把面团放在温度约32°C的地方,发酵75分钟。
  6. 在面团上撒上一些粗粒小麦粉,然后在面团表面割几刀作造型。
  7. 把面团放入预热烤箱, 以200°C 烘烤25分钟。