BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Golden Nutty Fruits Cake

Ingredients:

  • 170gm BWY Fruit Cake Mix
  • 150gm Echte Boter Butter
  • 80gm brown sugar
  • 150gm eggs grade B (cold)
  • 6gm black treacle
  • 30gm plain flour
  • 500gm mixed fruits
  • 50gm fresh orange juice
  • 1nos orange rend
  • 100gm dried dates (chopped) – optional
  • 100gm toasted walnut (chopped)

Bahan:

  • 170gm Adunan Kek Buah BWY
  • 150gm Mentega Echte Boter
  • 80gm gula perang
  • 150gm telur gred B (sejuk)
  • 6gm black treacle
  • 30gm tepung
  • 500gm campuran buah-buahan
  • 50gm jus oren segar
  • 1biji kulit oren
  • 100gm kurma kering (dicincang) – pilihan
  • 100gm walnut panggang (dicincang)

材料:

  • 170克 BWY水果蛋糕预拌粉
  • 150克 Echte Boter牛油
  • 80克 红糖
  • 150克 B鸡蛋(冷)
  • 6克 黑糖浆
  • 30克 面粉
  • 500克 混合水果干
  • 50克 橙汁
  • 1颗 橙皮碎
  • 100克 干枣(切碎)
  • 100克 烘烤核桃(切碎)

Method:

  1. In a bowl, blend well the mixed fruits, orange juice, orange rend, chopped walnut and dates using a spatula. Soaked it for at least 1 hour.
  2. In the mixing bowl, beat butter and brown sugar on medium speed until light and fluffy. Add in eggs one at a time, beat until well combined. Add in the black treacle, continue beating. Lastly, pour in fruit cake mix, switch to low speed, mix well.
  3. In the mixed fruits bowl, add in plain flour. Using both of your hands, stir well.
  4. Pour in mixed fruits into mixture and continue mix until well combined. Spoon the batter into a loose based muffin mould.
  5. For decoration, place some fresh green and red cherries, dried apricots, almonds, pistachios and walnuts on top of the batter. Sprinkle with sesame seeds.
  6. Bake in a preheated oven at 175°C for 45 minutes.

Cara Membuat:

  1. Dalam mangkuk, gaulkan buah-buahan campuran, jus oren, kulit oren, walnut cincang dan kurma menggunakan spatula. Ketepikan selama 1 jam.
  2. Dalam mangkuk pengadun, pukul mentega dan gula perang pada kelajuan sederhana hingga ringan dan gebu. Masukkan telur satu persatu, pukul hingga sebati. Tambahkan black treacle, gaul sebati. Akhir sekali, masukkan adunan kek buah, tukar ke kelajuan rendah, gaul sehingga sebati.
  3. Dalam mangkuk buah-buahan campuran, masukkan tepung. Menggunakan kedua tangan, gaul rata.
  4. Masukkan buah-buahan campuran ke dalam adunan dan terus kacau hingga sebati. Kemudian, masukkan adunan ke dalam acuan muffin yang boleh dilonggarkan.
  5. Untuk hiasan, letakkan ceri segar hijau dan merah, aprikot kering, badam, pistachio dan walnut di atas adunan. Taburkan dengan bijan hitam.
  6. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 175°C selama 45 minit.

做法:

  1. 在一个碗里,加入混合水果干,橙汁,橙皮碎,核桃碎,干枣碎搅拌均匀。放置一旁浸泡1小时。
  2. 在搅拌盆里,以中速打发牛油和红糖。2分次加入鸡蛋,搅拌均匀。加入黑糖浆,继续搅拌。最后倒入水果蛋糕预拌粉,调至低速,搅拌均匀。
  3. 在混合水果干的碗里倒入面粉。用手搅拌均匀。
  4. 把混合水果干倒入面糊搅拌均匀。把面糊装入活底模具里。
  5. 作为装饰,可以在面糊上摆放一些车厘子,杏子干,杏仁,开心果和核桃。然后撒上一些黑芝麻。
  6. 放入预热烤箱以175 °C烘烤45分钟。