BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA. +603 5525 1000 hello@bakewithyen.my
In a bowl, blend well the mixed fruits, orange juice, orange rend, chopped walnut and dates using a spatula. Soaked it for at least 1 hour.
In the mixing bowl, beat butter and brown sugar on medium speed until light and fluffy. Add in eggs one at a time, beat until well combined. Add in the black treacle, continue beating. Lastly, pour in fruit cake mix, switch to low speed, mix well.
In the mixed fruits bowl, add in plain flour. Using both of your hands, stir well.
Pour in mixed fruits into mixture and continue mix until well combined. Spoon the batter into a loose based muffin mould.
For decoration, place some fresh green and red cherries, dried apricots, almonds, pistachios and walnuts on top of the batter. Sprinkle with sesame seeds.
Bake in a preheated oven at 175°C for 45 minutes.
Cara Membuat:
Dalam mangkuk, gaulkan buah-buahan campuran, jus oren, kulit oren, walnut cincang dan kurma menggunakan spatula. Ketepikan selama 1 jam.
Dalam mangkuk pengadun, pukul mentega dan gula perang pada kelajuan sederhana hingga ringan dan gebu. Masukkan telur satu persatu, pukul hingga sebati. Tambahkan black treacle, gaul sebati. Akhir sekali, masukkan adunan kek buah, tukar ke kelajuan rendah, gaul sehingga sebati.
Dalam mangkuk buah-buahan campuran, masukkan tepung. Menggunakan kedua tangan, gaul rata.
Masukkan buah-buahan campuran ke dalam adunan dan terus kacau hingga sebati. Kemudian, masukkan adunan ke dalam acuan muffin yang boleh dilonggarkan.
Untuk hiasan, letakkan ceri segar hijau dan merah, aprikot kering, badam, pistachio dan walnut di atas adunan. Taburkan dengan bijan hitam.
Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 175°C selama 45 minit.