BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Golden Salted Egg Yolk Cornflakes

Ingredients:

  • 80gm Ausicows Butter (salted)
  • 1 handful of curry leaves
  • 70gm Delimix Salted Egg Seasoning Powder
  • ½ tbsp chilli powder (optional)
  • 250gm cornflakes
  • 100gm peanuts (roasted)

Bahan:

  • 80gm Mentega Ausicows (bergaram)
  • 1 genggam daun kari
  • 70gm Serbuk Perasa Telur Masin Delimix
  • ½ sudu besar serbuk cili (pilihan anda)
  • 250gm cornflakes
  • 100gm kacang tanah (dibakar)

材料:

  • 80克 Ausicows牛油(有盐)
  • 1株 咖喱叶
  • 70克 Delimix咸蛋黄调味粉
  • ½汤匙 辣椒粉(可选择不放)
  • 250克 玉米片
  • 100克 去皮花生(烤熟)

Method:

  1. Melt butter in a frying pan over medium heat.
  2. Add in curry leaves, stir fry until fragrant.
  3. Add in salted egg seasoning powder and chilli powder, stir well.
  4. Lastly, add in cornflakes and roasted peanut, gently stir until well combined.
  5. Spread the salted egg cornflakes on a baking tray lined with baking paper.
  6. Bake at a preheated oven at 170°C for 8-10 minutes or until slightly golden brown.

Cara Membuat:

  1. Cairkan mentega di dalam kuali dengan api sederhana.
  2. Masukkan daun kari, goreng sehingga bau wangi.
  3. Masukkan serbuk perasa telur masin dan serbuk cili, gaul sebati.
  4. Akhirnya, masukkan cornflakes dan kacang tanah yang telah dibakar, gaul sehingga sebati.
  5. Ratakan coflakes di atas loyang yang telah dilapis dengan kertas minyak.
  6. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170°C selama 8-10 minit atau sehingga menjadi coklat keemasan.

做法:

  1. 在锅里,以中火融化牛油。
  2. 加入咖喱叶煸炒出香味儿。
  3. 加入咸蛋黄粉和辣椒粉,炒匀。
  4. 最后,加入玉米片和花生,轻轻翻拌均匀。
  5. 把咸蛋黄玉米片平铺在已铺好一层烘焙纸的烤盘上。
  6. 放入预热烤箱以170度烘烤8-10分钟,或烤至金黄色即可。