Grandma’s Butter Cookies
Ingredients:
250gm Echte Boter Butter (salted)
390gm BWY Biscuit Flour
300gm castor sugar
100gm red cherry (cut into small pieces)
1nos egg (size A)
½ tsp baking powder
½ tsp vanilla essence
Bahan:
250gm Mentega Echte Boter (dengan garam)
390gm Tepung Biskut BWY
300gm gula kastor
100gm ceri merah (potong kecil)
1biji telur (saiz A)
1/2sudu kecil serbuk penaik
1/2sudu kecil esen vanila
材料:
250克 Echte Boter有盐牛油
390克 BWY饼干粉
300克 细砂糖
100克 红樱桃(切成小块)
1颗 鸡蛋 (A级)
1/2茶匙 泡打粉
1/2茶匙 香草精
Method:
Cream butter and sugar until light and fluffy. Then add in egg and vanilla essence, mix well.
Add in flour and baking powder gradually until become a soft dough.
Fill the dough into a piping bag with flower nozzle, then pipe it on baking tray lined with parchment paper.
Place a small piece of red cherry on top of each cookies.
Bake at preheated oven at 160°C for 10-15 minutes.
Cara Membuat:
Pukul mentega dan gula sehingga kembang, tambah telur dan esen vanila, gaul sehingga sebati.
Masukkan tepung dan serbuk penaik dengan perlahan-lahan, gaul sehingga menjadi doh yang lembut.
Masukkan doh ke dalam beg piping dengan nozzle yang berbentuk bunga, paipkan doh di atas loyang yang telah dialas dengan kertas minyak.
Letak ceri merah di tengah biskut sebagai hiasan.
Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada 160°C selama 10-15 minit.
做法:
将牛油和细砂糖打发,加入鸡蛋和香草精搅拌均匀。
分次加入面粉和泡打粉,搅拌均匀。
把面糊装入裱花袋,然后在已铺好一层烘焙纸的烤盘上挤出花型曲奇。
将红樱桃放在曲奇中间作装饰。
把曲奇放入预热烤箱中,以160°C 烘烤约10-15分钟。