Green Pea Cookies
Ingredients:
420gm green pea powder
300gm BWY Biscuit Flour
160gm icing sugar
1/4tsp salt
210gm corn oil
1nos egg (for egg wash)
Bahan:
420gm serbuk kacang peas
300gm Tepung Biskut BWY
160gm gula aising
¼sudu kecil garam
210gm minyak jagung
1biji telur (untuk sapuan)
材料:
420克 青豆粉
300克 BWY饼干粉
160克 糖粉
1/4茶匙 细盐
210克 玉蜀黍油
1颗 蛋黄液
Method:
In a big bowl, sift flour and icing sugar, then add in green pea powder and salt, mix well.
Slowly add in corn oil, mix well until become a soft dough.
Divide dough into 10gm each, roll it into a ball, place on a baking tray lined with baking paper.
Press the end of a chopstick onto the surface of the shaped cookie dough to create a pattern. Brush a thin later of egg wash on the cookies surface.
Bake in a preheated oven at 170°c for 15-20 minutes or until golden brown.
Cara Membuat:
Di dalam mangkuk besar, ayakkan tepung biskut dan gula aising, masukkan serbuk kacang peas dan garam, kacau sebati.
Masukkan minyak dan kacau sebati sehingga menjadi doh.
Bahagikan doh kepada 10gm sebiji, bulatkan, letak di atas dulang pembakar yang telah dialas dengan kertas minyak.
Tekan bahagian atasnya dengan chopstick untuk menbentuk corak. Lepas itu, sapu dengan kuning telur.
Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170°C selama 15-20 minit atau sehingga warna coklat keemasan.
做法:
在一个大碗里,筛入面粉和糖粉,然后加入青豆粉以及细盐,混合均匀。
慢慢加入玉蜀黍油,揉成面团。
把面团分成10克,搓圆,然后整齐排放在已铺好一层烘焙纸的烤盘上。
用筷子在饼干中间轻轻按出小圆圈,在表面刷上一层蛋黄液。
放入预热烤箱以170°C烘烤15-20分钟,或烤至金黄色即可。