Green Pea Cookies
Ingredients:
- 420gm green pea powder
- 300gm BWY Biscuit Flour
- 160gm icing sugar
- 1/4tsp salt
- 210gm corn oil
- 1nos egg (for egg wash)
Bahan:
- 420gm serbuk kacang peas
- 300gm Tepung Biskut BWY
- 160gm gula aising
- ¼sudu kecil garam
- 210gm minyak jagung
- 1biji telur (untuk sapuan)
材料:
- 420克 青豆粉
- 300克 BWY饼干粉
- 160克 糖粉
- 1/4茶匙 细盐
- 210克 玉蜀黍油
- 1颗 蛋黄液
Method:
- In a big bowl, sift flour and icing sugar, then add in green pea powder and salt, mix well.
- Slowly add in corn oil, mix well until become a soft dough.
- Divide dough into 10gm each, roll it into a ball, place on a baking tray lined with baking paper.
- Press the end of a chopstick onto the surface of the shaped cookie dough to create a pattern. Brush a thin later of egg wash on the cookies surface.
- Bake in a preheated oven at 170°c for 15-20 minutes or until golden brown.
Cara Membuat:
- Di dalam mangkuk besar, ayakkan tepung biskut dan gula aising, masukkan serbuk kacang peas dan garam, kacau sebati.
- Masukkan minyak dan kacau sebati sehingga menjadi doh.
- Bahagikan doh kepada 10gm sebiji, bulatkan, letak di atas dulang pembakar yang telah dialas dengan kertas minyak.
- Tekan bahagian atasnya dengan chopstick untuk menbentuk corak. Lepas itu, sapu dengan kuning telur.
- Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170°C selama 15-20 minit atau sehingga warna coklat keemasan.
做法:
- 在一个大碗里,筛入面粉和糖粉,然后加入青豆粉以及细盐,混合均匀。
- 慢慢加入玉蜀黍油,揉成面团。
- 把面团分成10克,搓圆,然后整齐排放在已铺好一层烘焙纸的烤盘上。
- 用筷子在饼干中间轻轻按出小圆圈,在表面刷上一层蛋黄液。
- 放入预热烤箱以170°C烘烤15-20分钟,或烤至金黄色即可。