BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Mama Lena Macaroni Cheesy Pie

Ingredients:

  • 300gm BWY Biscuit Flour
  • 1tbsp garlic powder
  • 1½tbsp Mama Lena Parmesan Grated Cheese
  • ½tsp paprika powder
  • a pinch of salt
  • 1tsp castor sugar
  • 125gm Echte Boter Salted Butter
  • 100gm Meadow Fresh UHT Full Cream Milk (cold)

For Macaroni and Cheese Filling:

  • 40gm Echte Boter Salted Butter
  • 1tsp pizza spice mix
  • ¼tsp paprika powder
  • ½tsp salt
  • 1tsp garlic powder
  • ½tsp ground pepper
  • 200gm Meadow Fresh UHT Full Cream Milk
  • 250gm UHT Dairy Cooking Cream
  • 2tbsp all-purpose flour
  • 130gm Mama Lena Shredded Cheddar Cheese
  • 130gm Mama Lena Shredded Mozzarella Cheese
  • 450gm macaroni (cooked & drained)
  • 20pcs BWY Portuguese Tart Shells Frozen

Bahan:

  • 300gm Tepung Biskut BWY
  • 1tbsp serbuk bawang putih
  • 1½tbsp Keju Parmesan Parut Mama Lena
  • ½tsp serbuk paprika
  • secubit garam
  • 1tsp gula kastor
  • 125gm Mentega Echte Boter (dengan garam)
  • 100gm Susu Penuh Krim Meadow Fresh UHT (sejuk)

Untuk Inti Makaroni dan Keju:

  • 40gm Mentega Echte Boter (dengan garam)
  • 1tsp adunan rempah pizza
  • 1/4tsp serbuk paprika
  • 1/2tsp garam
  • 1tsp serbuk bawang putih
  • 1/2tsp serbuk lada hitam
  • 200gm Susu Penuh Krim Meadow Fresh UHT
  • 250gm Krim Memasak Tenusu UHT
  • 2tbsp tepung serba guna
  • 130gm Keju Cheddar Cincang Mama Lena
  • 130gm Keju Mozzarella Cincang Mama Lena
  • 450gm macaroni (dimasak & ditoskan)
  • 20pcs Tempurung Tart Portugis Beku BWY

材料:

  • 300克 BWY饼干粉
  • 1汤匙 蒜粉
  • 1½汤匙 Mama Lena 磨碎帕马森
  • ½茶匙 辣椒粉
  • 一小撮盐
  • 1茶匙 细砂糖
  • 125克 Echte Boter有盐牛油
  • 100克 Meadow Fresh全脂牛奶(冷)

通心粉芝士陷:

  • 40克 Echte Boter有盐牛油
  • 1茶匙 披萨香料
  • ¼茶匙 辣椒粉
  • ½茶匙 盐
  • 1茶匙 蒜粉
  • ½茶匙 胡椒粉
  • 200克 Meadow Fresh 全脂牛奶
  • 250克 全脂奶油
  • 2汤匙 面粉
  • 130克 Mama Lena 车达奶酪丝
  • 130克 Mama Lena 马苏里拉奶酪丝
  • 450克 通心粉(煮熟)
  • 20个 BWY 冷冻葡挞皮

Method:

  1. In a mixing bowl, combine flour, garlic powder, parmesan cheese, paprika powder, salt, sugar and butter, mix well. Lastly, add in milk gradually.
  2. Keep the dough in the fridge for 30 minutes.
  3. For the filling, melt butter with a pan and add in pizza spice, paprika, salt, garlic powder and ground pepper; stir fry well.
  4. Add in milk, cooking cream and flour continue to stir well. Then, add in mozzarella cheese, cheddar cheese and mix well until thicken.
  5. Lastly, add in macaroni, mix until well combine. Spoon the macaroni and cheese filling into the tart shell.
  6. Cut the dough using round shape cutter and cover the tart with the dough. Use a fork to seal the edge of the tart and poke some whole on the dough. Use a scissors to cut a small hole on top of the pie.
  7. Egg wash the top of the pie, and add oregano on top of the pie.
  8. Place the pie into a preheated oven, bake at 180°C for 20 – 25 minutes.

Cara Membuat:

  1. Di dalam mangkuk pengadun, campurkan tepung, serbuk bawang putih, garam, gula, serbuk paprika, keju parmesan parut dan mentega, gaul rata. Akhir, masukkan susu sedikit demi sedikit.
  2. Simpan doh di dalam peti sejuk selama 30 minit.
  3. Untuk inti, cairkan mentega di dalam kuali lalu masukkan rempah pizza, paprika, garam dan serbuk bawang putih, tumis rata.
  4. Masukkan susu dan terus mengacau sehingga rata. Kemudian, masukkan keju mozzarella, keju cheddar dan gaul hingga pekat.
  5. Akhir, masukkan makaroni, gaul sebati. Masukkan makaroni dan keju ke dalam tempurung tart.
  6. Potong doh menggunakan pemotong bentuk bulat dan tutup tart dengan doh. Gunakan garpu untuk menutup tepi tart dan cucuk beberapa lubang pada doh. Gunakan gunting untuk membuat lubang kecil di atas pai.
  7. Sapukan ‘wash’ telur di bahagian atas pai, dan tambahkan oregano di atas pai.
  8. Masukkan pai ke dalam ketuhar yang telah dipanaskan, bakar pada suhu 180°C selama 20-25 minit.

做法:

  1. 在搅拌盆里,加入饼干粉,蒜粉,帕马森,辣椒粉,盐,糖,和牛油,搅拌均匀。最后加入牛奶搅拌均匀。
  2. 把面团放入冰箱30分钟。
  3. 制作内陷,在平底锅里融化牛油,然后加入披萨香料,辣椒粉,盐,蒜粉和胡椒粉;搅拌均匀。
  4. 加入牛奶,奶油和面粉继续搅拌均匀。然后加入马苏里拉奶酪丝,车达奶酪丝搅拌均匀至浓稠。
  5. 最后,加入煮熟通心粉搅拌均匀。把通心粉装入葡挞皮里。
  6. 用圆形模具在刚刚准备好的面团上按出形状,然后铺盖在装了通心粉的葡挞上。用叉子把面团和挞皮压合。然后在面团上用叉子叉一些孔。然后用剪刀在面团上剪出一小个洞。
  7. 在挞上刷上一层蛋液,然后放上一片牛至在派的中间。
  8. 把派放入预热烤箱,以180°C烘烤20-25分钟。