BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Nasi Lemak Crunchy Cookies

Ingredients:

  • 500gm Nasi Lemak Crunchy Cookies Mix
  • 250gm butter

Bahan:

  • 500gm Adunan Biskut Nasi Lemak
  • 250gm mentega

材料:

  • 500克 椰浆饭曲奇预拌粉
  • 250克 牛油

Method:

  1. Preheat oven to 180°C. Line a baking sheet with parchment paper and set aside.
  2. In a mixing bowl, beat butter until light and fluffy, add in cookies mix and continue to mix until the dough turns soft.
  3. Shape into little balls and place them on baking sheet, then press them down slightly with your palm to make a coin shape.
  4. Press 2 pieces of toasted peanut with skin into the center of each cookie
  5. Bake for approximately 15 minutes or until cookies turn light brown.
  6. Leave it to cool before storing them in air-tight container.

Cara Membuat:

  1. Panaskan ketuhar pada suhu 180°C. Lapikkan dulang pembakar dengan kertas parchment dan ketepikan.
  2. Dalam mangkuk adunan, pukul mentega sehingga kembang, tambah adunan biskut dan gaul sehingga adunan menjadi lembut.
  3. Bentukkan adunan menjadi bebola kecil dan letakkan di atas dulang pembakar, kemudian tekan sedikit menggunakan tapak tangan untuk membuat bentuk syiling.
  4. Tekan 2 keping kacang tanah yang dipanggang bersama kulitnya di tengah setiap biskut.
  5. Bakar selama lebih kurang 15 minit atau sehingga biskut bertukar menjadi coklat cerah.
  6. Biarkan ia sejuk sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.

做法:

  1. 预热烤箱至180°度。然后在烤盘上铺一层烘焙纸,放置一旁。
  2. 在搅拌盆里,打发牛油至泛白蓬松,加入曲奇预拌粉,继续搅拌至成软面团。
  3. 把面团搓成小圆球,然后整齐排放在烤盘上,用手掌轻轻按压成钱币形状。
  4. 在曲奇中间,轻轻按入2颗烘烤过的带皮花生。
  5. 放入烤箱烘烤约15分钟,或烤至曲奇呈浅褐色。
  6. 把曲奇放置完全冷却,然后装入密封罐子。