BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

No Bake Cheesecake

Ingredients:

Cheesecake Base Crust:

  • 200gm BWY Pineapple Tart Mix
  • 125gm Echte Boter Butter (salted)
  • 1nos egg yolk

Cheese Cheese Filling:

  • 250gm Cottura Cream Cheese
  • 105gm castor sugar
  • 10ml lemon juice
  • 1tsp lemon zest
  • 2tsp gelatin (melt with 2tbsp hot water)
  • 250gm whipping cream

Bahan:

Lapisan Biskut Kek:

  • 200gm Adunan Tart Nenas BWY
  • 125gm Mentega Echte Boter (dengan garam)
  • 1biji telur kuning

Krim Keju:

  • 250gm Keju Krim Cottura
  • 105gm gula kastor
  • 10ml jus limau
  • 1sudu kecil lemon zest
  • 2sudu kecil gelatin (cairkan dengan 2 sudu besar air panas)
  • 250gm krim putar

材料:

饼干材料:

  • 200克 BWY黄梨塔预拌粉
  • 125克 Echte Boter有盐牛油
  • 1颗 鸡蛋黄

芝士馅材料:

  • 250克 Cottura奶油奶酪
  • 105克 细沙糖
  • 2茶匙 柠檬汁(10毫升)
  • 1茶匙 柠檬皮碎
  • 2茶匙 明胶 (gelatin powder, 2汤匙热水溶解成液)
  • 250毫升 淡奶油

Method:

  1. For the crust, whisk the butter until light and fluffy, add in egg yolk and mix well. Add in BWY Pineapple Tart Mix gradually until become a soft dough, set aside.
  2. Press dough into a 6-inch cake mould, use fork to make holes for crust. Bake at preheated oven at 180°C for 20 minutes, set aside.
  3. For the cheese filling, in a big bowl, cream the cream cheese until light and fluffy, add in castor sugar gradually, and lemon zest, mix well
  4. In another bowl, whisk whipping cream until become soft peak.
  5. Add in melted gelatin and lemon juice into cream cheese filling and mix well. Lastly, fold in whipping cream and mix well.
  6. Pour the creamy filling into the cake mould, smoother the surface. Keep the cake into chiller for at least 4 hours.

Cara Membuat:

  1. Untuk lapisan biskut kek, pukul mentega sehingga kembang, masukkan telur kuning gaul sebati. Masukkan Adunan Tart Nenas BWY perlahan-lahan sehingga menjadi doh yang lembut.
  2. Masukkan doh di dalam acuan kek 6 inci dan tekan sehingga rata, guna garpu dan cucuk di atas biskut doh. Bakar di dalam ketuhar yang dipanaskan pada 180°C selama 20 minit. Ketepikan.
  3. Untuk krim keju, dalam mangkuk besar, pukul keju krim sehingga kembang, tambahkan gula kastor perlahan-lahan dan masukkan lemon zest, pukul sebati.
  4. Dalam mangkuk lain, pukul krim putar sehingga kembang.
  5. Tambahkan gelatin yang telah dicairkan dan jus lemon ke dalam keju krim dan gaul sebati, masukkan krim putar dan gaul.
  6. Tuangkan adunan ke dalam acuan kek tadi, dan simpankan kek di dalam peti sejuk selama 4 jam.

做法:

  1. 饼干做法:把牛油切成小块然后打发呈乳白状。加入鸡蛋黄搅拌均匀。慢慢加入黄梨预拌粉,混合成软面团,放置一旁。
  2. 把面团按入6寸模具中, 在底部用叉子叉一些孔。以180°C 烘烤20分钟。取出放凉。
  3. 芝士馅做法:在一个大碗里,将奶油奶酪打至松软,慢慢加入细砂糖搅拌至糖融化,最后加入柠檬皮碎。
  4. 在另一个大碗里,把淡奶油打发至湿性发泡,约六成发,备用。
  5. 把明胶以及柠檬汁加入到奶油奶酪的大碗里,搅拌均匀。然后慢慢的加入打发好的淡奶油,翻拌均匀。
  6. 把芝士糊倒入已冷却的饼干底上,抹平。放入冰箱约4小时后,即可享用。