No Bake Cheesecake
Ingredients:
Cheesecake Base Crust:
- 200gm BWY Pineapple Tart Mix
- 125gm Echte Boter Butter (salted)
- 1nos egg yolk
Cheese Cheese Filling:
- 250gm Cottura Cream Cheese
- 105gm castor sugar
- 10ml lemon juice
- 1tsp lemon zest
- 2tsp gelatin (melt with 2tbsp hot water)
- 250gm whipping cream
Bahan:
Lapisan Biskut Kek:
- 200gm Adunan Tart Nenas BWY
- 125gm Mentega Echte Boter (dengan garam)
- 1biji telur kuning
Krim Keju:
- 250gm Keju Krim Cottura
- 105gm gula kastor
- 10ml jus limau
- 1sudu kecil lemon zest
- 2sudu kecil gelatin (cairkan dengan 2 sudu besar air panas)
- 250gm krim putar
材料:
饼干材料:
- 200克 BWY黄梨塔预拌粉
- 125克 Echte Boter有盐牛油
- 1颗 鸡蛋黄
芝士馅材料:
- 250克 Cottura奶油奶酪
- 105克 细沙糖
- 2茶匙 柠檬汁(10毫升)
- 1茶匙 柠檬皮碎
- 2茶匙 明胶 (gelatin powder, 2汤匙热水溶解成液)
- 250毫升 淡奶油
Method:
- For the crust, whisk the butter until light and fluffy, add in egg yolk and mix well. Add in BWY Pineapple Tart Mix gradually until become a soft dough, set aside.
- Press dough into a 6-inch cake mould, use fork to make holes for crust. Bake at preheated oven at 180°C for 20 minutes, set aside.
- For the cheese filling, in a big bowl, cream the cream cheese until light and fluffy, add in castor sugar gradually, and lemon zest, mix well
- In another bowl, whisk whipping cream until become soft peak.
- Add in melted gelatin and lemon juice into cream cheese filling and mix well. Lastly, fold in whipping cream and mix well.
- Pour the creamy filling into the cake mould, smoother the surface. Keep the cake into chiller for at least 4 hours.
Cara Membuat:
- Untuk lapisan biskut kek, pukul mentega sehingga kembang, masukkan telur kuning gaul sebati. Masukkan Adunan Tart Nenas BWY perlahan-lahan sehingga menjadi doh yang lembut.
- Masukkan doh di dalam acuan kek 6 inci dan tekan sehingga rata, guna garpu dan cucuk di atas biskut doh. Bakar di dalam ketuhar yang dipanaskan pada 180°C selama 20 minit. Ketepikan.
- Untuk krim keju, dalam mangkuk besar, pukul keju krim sehingga kembang, tambahkan gula kastor perlahan-lahan dan masukkan lemon zest, pukul sebati.
- Dalam mangkuk lain, pukul krim putar sehingga kembang.
- Tambahkan gelatin yang telah dicairkan dan jus lemon ke dalam keju krim dan gaul sebati, masukkan krim putar dan gaul.
- Tuangkan adunan ke dalam acuan kek tadi, dan simpankan kek di dalam peti sejuk selama 4 jam.
做法:
- 饼干做法:把牛油切成小块然后打发呈乳白状。加入鸡蛋黄搅拌均匀。慢慢加入黄梨预拌粉,混合成软面团,放置一旁。
- 把面团按入6寸模具中, 在底部用叉子叉一些孔。以180°C 烘烤20分钟。取出放凉。
- 芝士馅做法:在一个大碗里,将奶油奶酪打至松软,慢慢加入细砂糖搅拌至糖融化,最后加入柠檬皮碎。
- 在另一个大碗里,把淡奶油打发至湿性发泡,约六成发,备用。
- 把明胶以及柠檬汁加入到奶油奶酪的大碗里,搅拌均匀。然后慢慢的加入打发好的淡奶油,翻拌均匀。
- 把芝士糊倒入已冷却的饼干底上,抹平。放入冰箱约4小时后,即可享用。