BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Orange Almond Cake With Whip Topping Cream

Ingredients:

Ingredients A

  • 5nos eggs
  • 40gm Meadow Fresh UHT Full Cream Milk
  • 50gm orange juice
  • 1nos orange zest
  • 100gm ground almond
  • 250gm BWY Vanilla Sponge Mix

Ingredients B

  • 40gm Echte Boter/Conaprole Butter (melted)
  • 50gm Frymax 100% Pure Coconut Oil

Ingredients C

  • 125gm BWY Whip Topping
  • 190gm Meadow Fresh UHT Full Cream Milk (cold)
  • 60gm orange juice

4pcs chiffon cake base 130x70mm

Bahan:

Bahan A:

  • 5nos telur
  • 40gm Susu Penuh Krim UHT Meadow Fresh
  • 50gm jus oren
  • 1nos zest oren
  • 100gm serbuk badam
  • 250gm Adunan Kek Span Vanila BWY

Bahan B:

  • 40gm Mentega Echte Boter/Conaprole (dicairkan)
  • 50gm Minyak Kelapa Asli 100% Frymax

Bahan C:

  • 125gm BWY Whip Topping
  • 190gm Susu Penuh Krim UHT Meadow Fresh (sejuk)
  • 60gm jus oren

4 buah acuan kek chiffon 130x70mm

材料:

材料A:

  • 5颗 鸡蛋
  • 40颗 Meadow Fresh全脂牛奶
  • 50克 橙汁
  • 1克 橙子皮
  • 100克 杏仁粉
  • 250克 BWY香草海绵蛋糕预拌粉

材料B:

  • 40克 Echte Boter牛油(融化)
  • 50克 Frymax 纯椰子油

材料C:

  • 125克 BWY奶油预拌粉
  • 190克 Meadow Fresh全脂牛奶(冷)
  • 60克 橙汁

4个 戚风蛋糕模130毫米x70毫米

Method:

  1. Preheat oven to 200°C.
  2. Whisk Ingredients A on high speed for 5 minutes until fluffy, then fold in Ingredients B until well incorporated.
  3. Pour about 180gm batter into each chiffon cake base and bake at 180°C for 25-30 minutes until springy to touch in the centre.
  4. To prepare orange whipped topping cream, whisk Ingredients C until light and fluffy, pour into piping bag.
  5. Pipe orange topping cream on top of the cake and place some flower as decoration.

Cara Membuat:

  1. Panaskan ketuhar hingga suhu 200°C.
  2. Pukul Bahan A dengan kelajuan tinggi selama 5 minit hingga gebu, kemudian masukkan Bahan B, campurkan hingga sebati.
  3. Tuang adunan kira-kira 180gm ke dalam setiap acuan kek chiffon dan bakar pada suhu 180°C selama 25 – 30 minit sehingga kenyal disentuh pada bahagian tengah.
  4. Untuk menyediakan krim putar topping oren, pukul Bahan C sehingga ringan dan gebu, tuangkan adunan ke dalam beg piping.
  5. Paipkan krim topping oren di atas kek dan letakkan bunga sebagai hiasan.

做法:

  1. 把烤箱预热至200°C。
  2. 把全部材料A放入搅拌棚里搅拌5分钟至顺滑,然后拌入材料B继续拌匀。
  3. 把面糊倒入戚风蛋糕模,约180克左右。把蛋糕放入烤箱以180°C 烘烤25-30分钟,烤制蛋糕充满弹性。
  4. 准备橙奶油,把全部材料C打发至蓬松顺滑,装入裱花袋。
  5. 把奶油挤在蛋糕上,然后放上一些可食用小花作装饰。