BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Orange Cake By Raw Chef Yin

Ingredients:

For Crust:

  • 70gm BWY Whole Almonds
  • 20gm rolled oats
  • 20gm buckwheat
  • 30gm Rabbi Dates (soaked in filtered water for 30 minutes and pitted)
  • 20gm dried cranberries
  • 1gm salt

For Filling:

  • 100gm whole cashew nuts (soaked for 8 hours in filtered water, rinsed and drained)
  • 40gm maple syrup
  • 15gm freshly squeezed orange juice
  • 4gm vanilla essence
  • 35gm FryMax Coconut Oil (melted)
  • 20gm dried cranberries
  • Orange segments from 1 orange

Yield: 1 cake in a 6-inch tart pan

Bahan-bahan:

Untuk Kerak

  • 70gm Badan Penuh BWY
  • 20gm oat gulung
  • 20gm soba
  • 30gm Kurma Rabbi (direndam dalam air yang ditapis selama 30 minit dan diadu)
  • 20gm kranberi kering
  • 1gm garam

Untuk Inti:

  • 100 gm kacang gajus (direndam selama 8 jam di dalam air yang ditapis, dibilas dan ditoskan)
  • 40gm sirap maple
  • 15gm jus oren yang baru diperah
  • 4gm esen vanila 4gm
  • 35gm Minyak Kelapa FryMax (dicairkan)
  • 20gm kranberi kering
  • 1 segmen dari sebiji buah oren

Hasil: 1 kek dalam kuali tart 6 inci

Method:

  1. For the crust, place all ingredients in a food processor and process till it forms a dough that sticks together. Press dough into a lined 6-inch tart pan with removable bottom. Place in freezer while making filling.
  2. Place cashew nuts, maple syrup, orange juice and vanilla essence into blender and blend till smooth. Stream in coconut oil and blend till emulsified.
  3. Fold in dried cranberries and orange segments into mixture.
  4. Pour into crust and place in freezer to set for at least 4 hours. Allow to thaw for 30 minutes before serving.
  5. Optional, top with dehydrated orange slices and mint leaves prior to serving.
  6. You may store in sealed container in freezer for up to 1 month!

Cara membuat:

  1. Untuk kerak, masukkan semua bahan ke dalam ‘food processor’ dan proses sehingga membentuk adunan yang melekat bersama. Tekan doh ke dalam loyang tart berukuran 6 inci dengan bahagian bawah yang boleh ditanggalkan. Letakkan di dalam peti sejuk semasa membuat intinya.
  2. Masukkan kacang gajus, sirap maple, jus oren dan esen vanila ke dalam pengisar dan kisar hingga rata. Masukkan minyak kelapa dan kisar hingga berubah ke tekstur yang lebih pekat (emulsi).
  3. Gulungkan cranberry kering dan segmen oren ke dalam campuran.
  4. Tuangkan ke dalam kerak dan letakkan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 4 jam. Biarkan ia cair selama 30 minit sebelum dihidangkan.
  5. Sebagai pilihan, bahagian atasnya boleh diletakkan dengan kepingan oren kering dan daun pudina sebelum disajikan.
  6. Anda boleh menyimpan dalam bekas tertutup dalam peti sejuk sehingga 1 bulan!