Orange Cake By Raw Chef Yin
Ingredients:
For Crust:
- 70gm BWY Whole Almonds
- 20gm rolled oats
- 20gm buckwheat
- 30gm Rabbi Dates (soaked in filtered water for 30 minutes and pitted)
- 20gm dried cranberries
- 1gm salt
For Filling:
- 100gm whole cashew nuts (soaked for 8 hours in filtered water, rinsed and drained)
- 40gm maple syrup
- 15gm freshly squeezed orange juice
- 4gm vanilla essence
- 35gm FryMax Coconut Oil (melted)
- 20gm dried cranberries
- Orange segments from 1 orange
Yield: 1 cake in a 6-inch tart pan
Bahan-bahan:
Untuk Kerak
- 70gm Badan Penuh BWY
- 20gm oat gulung
- 20gm soba
- 30gm Kurma Rabbi (direndam dalam air yang ditapis selama 30 minit dan diadu)
- 20gm kranberi kering
- 1gm garam
Untuk Inti:
- 100 gm kacang gajus (direndam selama 8 jam di dalam air yang ditapis, dibilas dan ditoskan)
- 40gm sirap maple
- 15gm jus oren yang baru diperah
- 4gm esen vanila 4gm
- 35gm Minyak Kelapa FryMax (dicairkan)
- 20gm kranberi kering
- 1 segmen dari sebiji buah oren
Hasil: 1 kek dalam kuali tart 6 inci
Method:
- For the crust, place all ingredients in a food processor and process till it forms a dough that sticks together. Press dough into a lined 6-inch tart pan with removable bottom. Place in freezer while making filling.
- Place cashew nuts, maple syrup, orange juice and vanilla essence into blender and blend till smooth. Stream in coconut oil and blend till emulsified.
- Fold in dried cranberries and orange segments into mixture.
- Pour into crust and place in freezer to set for at least 4 hours. Allow to thaw for 30 minutes before serving.
- Optional, top with dehydrated orange slices and mint leaves prior to serving.
- You may store in sealed container in freezer for up to 1 month!
Cara membuat:
- Untuk kerak, masukkan semua bahan ke dalam ‘food processor’ dan proses sehingga membentuk adunan yang melekat bersama. Tekan doh ke dalam loyang tart berukuran 6 inci dengan bahagian bawah yang boleh ditanggalkan. Letakkan di dalam peti sejuk semasa membuat intinya.
- Masukkan kacang gajus, sirap maple, jus oren dan esen vanila ke dalam pengisar dan kisar hingga rata. Masukkan minyak kelapa dan kisar hingga berubah ke tekstur yang lebih pekat (emulsi).
- Gulungkan cranberry kering dan segmen oren ke dalam campuran.
- Tuangkan ke dalam kerak dan letakkan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 4 jam. Biarkan ia cair selama 30 minit sebelum dihidangkan.
- Sebagai pilihan, bahagian atasnya boleh diletakkan dengan kepingan oren kering dan daun pudina sebelum disajikan.
- Anda boleh menyimpan dalam bekas tertutup dalam peti sejuk sehingga 1 bulan!