BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Penotti Banana Cake

Ingredients:

  • 110gm Echte Boter Butter (salted, room temperature) 
  • 190gm castor sugar 
  • 2nos eggs 
  • 240gm self raising flour 
  • 1tsp baking powder
  • 100g Cookies Penotti Speculoos Original Spread
  • 1tbsp BWY Vanilla Essence
  • 2pcs bananas medium-large (mashed)
  • 25g brown sugar

Bahan:

  • 110gm Mentega Echte Boter (bergaram, suhu bilik) 
  • 190gm gula kastor 
  • 2biji telur 
  • 240gm tepung naik sendiri 
  • 1sudu kecil serbuk penaik 
  • 100gm Cookies Penotti Speculoos Original Spread 
  • 1sudu besar Esen Vanila BWY 
  • 2biji pisang saiz sederhana besar (dilenyek) 
  • 25gm gula perang

材料:

  • 110克 Echte Boter牛油(有盐,室温) 
  • 190克 细砂糖 
  • 2颗 鸡蛋 
  • 240克 自发面粉 
  • 1茶匙 泡打粉 
  • 100克 Penotti焦糖饼干酱 
  • 1汤匙 BWY香草精 
  • 2条 香蕉(压烂) 
  • 25克 红糖

Method:

  1. Grease a loaf pan with butter. 
  2. Cream sugar and butter together until light and fluffy. Gradually add in eggs and alternate with self raising flour, mix until well combined. 
  3. Add in baking soda and mix well until a smooth batter is formed. 
  4. Add in Cookies Penotti Speculoos Original Spread and vanilla essences into the mashed bananas, mix well. Pour into the flour batter, mix well. 
  5. Pour the mixture into the greased loaf pan and sprinkle brown sugar over the top. 
  6. Bake in the preheated oven at 180°C for 60 minutes. (cover the cake with aluminum foil if the cake surface is too brown)

Cara Membuat:

  1. Griskan loyang roti dengan mentega. 
  2. Pukul gula dan mentega sehingga ringan dan gebu. Masukkan telur perlahan-lahan secara berselang dengan tepung, gaul sebati. 
  3. Masukkan serbuk penaik dan gaul sehingga sebati. 
  4. Masukkan Cookies Penotti Speculoos Original Spread dan esen vanila ke dalam pisang lenyek, gaul sebati. Tuangkan ke dalam adunan tepung, gaul sebati. 
  5. Tuangkan campuran ke dalam loyang roti yang telah digris dan taburkan sedikit gula merah diatasnya. 
  6. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180°C selama 60 minit. (tutup kek dengan aluminium foil jika permukaan kek terlalu keperangan)

做法:

  1. 在模具里刷上一层薄薄的牛油。 
  2. 在搅拌盆里,打发糖和牛油直到蓬松。轮流加入鸡蛋和自发面粉,翻拌至均匀。 
  3. 加入泡打粉搅拌均匀。 
  4. 把焦糖饼干酱和香草精加入压烂的香蕉泥里,搅拌均匀。然后把香蕉糊倒入刚刚的面糊里,搅拌均匀。 
  5. 把面糊倒入模具里,然后在表面撒上一些红糖。 
  6. 放入预热烤箱以180°度烘烤60分钟。(如果蛋糕表面太黑,中途可以盖上一层锡纸)