BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Penotti Creamy Cupcakes

Ingredients:

Prepare for Cupcake

  • 1pack BWY Plain Muffin Mix
  • 200gm eggs (weight without shell)
  • 180gm FryMax 100% Coconut Oil
  • 120ml Meadow Fresh UHT Full Cream Milk

Prepare for Penotti Cream

  • 80gm Ausicows Butter (unsalted, soften at room temperature)
  • 250gm Cookies Penotti Speculoos Original Spread
  • 80gm icing sugar
  • 2tsp Westgold Whipping Cream

Bahan:

Untuk Kek Cawan

  • 1pek Adunan Mufin BWY
  • 200gm telur (ditimbang tanpa kulit)
  • 180gm Minyak Kelapa FryMax
  • 120ml Susu UHT Penuh Krim Meadow Fresh

Untuk Krim Penotti

  • 80gm Mentega Ausicows (tanpa garam, dilembutkan pada suhu bilik)
  • 250gm Cookies Penotti Speculoos Original Spread
  • 80gm gula aising
  • 2sudu kecil Krim Putar Westgold

材料:

准备纸杯蛋糕

  • 1包 BWY 原味杯子蛋糕预拌粉
  • 200克 鸡蛋 (去壳)
  • 120毫升 Meadow Fresh全脂牛奶
  • 180克 FryMax纯椰子油

准备Penotti奶油

  • 80克 Ausicows 无盐牛油 (室温)
  • 250g克 Penotti焦糖饼干酱
  • 80克 糖粉
  • 2茶匙 Westgold淡奶油

Method:

  1. In a mixing bowl, mix together eggs, milk and coconut oil. Then, add in BWY Plain Muffin Mix.
  2. Spoon mixture into muffin cup until ¾ full.
  3. Bake at 190°C for 25 minutes, remove from oven and let it cool completely.
  4. Prepare for Penotti cream, in a bowl, whisk butter and Penotti until light and fluffy. Add in icing sugar, mix well.
  5. Lastly, add in whipping cream, whisk until smooth and fluffy.
  6. Transfer the mixture into piping bag, and keep in the fridge for 1 hour.
  7. Pipe the Penotti cream on top of the cupcakes.

Cara Membuat:

  1. Di dalam mangkuk, gaul sebati telur, susu dan minyak kelapa. Masukkan adunan mufin gaul sehingga sebati.
  2. Tuangkan adunan ke dalam cawan mufin sehingga ¾ penuh.
  3. Bakar pada suhu 190°C selama 25 minit, keluarkan dari ketuhar dan biarkan sejuk sepenuhnya.
  4. Sediakan untuk krim Penotti, di dalam mangkuk, pukul mentega dan Penotti sehingga ringan dan gebu. Masukkan gula aising, gaul sebati.
  5. Akhir sekali, masukkan krim putar, pukul sehingga licin dan gebu.
  6. Pindahkan adunan ke dalam beg paip, simpan di dalam peti sejuk selama 1 jam.
  7. Paip krim Penoti di atas kek cawan.

做法:

  1. 在搅拌盆内,放入鸡蛋,牛奶和椰油搅拌均匀。然后加入原味杯子蛋糕预拌粉。
  2. 把搅拌均匀的面糊倒入纸杯至3/4满。
  3. 放入预热烤箱以190 °度烘烤25分钟,放置一旁冷却。
  4. 准备Penotti奶油,在一个碗里,打发牛油和Penotti焦糖饼干酱至蓬松泛白。然后加入糖粉搅拌均匀。
  5. 最后,加入淡奶油,搅拌至绵密顺滑。
  6. 把奶油陷倒入裱花袋,放入冰箱1小时。
  7. 在冷却好的杯子蛋糕上,挤上Penotti奶油,即可享用。