BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Penotti Doughnut

Ingredients:

Prepare for Doughnut

  • 500gm BWY Doughnut Mix
  • 11gm Eagle Instant Dry Yeast
  • 1nos egg
  • 200ml cold water
  • 60gm Ausicows Butter

Prepare for Filling

  • 400gm Cookies Penotti Speculoos Original Spread

Prepare for Topping

  • 180gm icing sugar
  • 2tbsp Meadow Fresh UHT Full Cream Milk
  • 50gm Cookies Penotti Speculoos Original Spread (for garnish)

Prepare for Frying

  • Frymax 100% Pure Coconut Oil

Bahan:

Untuk Donat

  • 500gm Adunan Donat BWY
  • 11gm Yis Segera Kering Eagle
  • 1biji telur
  • 200ml air sejuk
  • 60gm Mentega Ausicows

Untuk Inti

  • 400gm Cookies Penotti Speculoos Original Spread

Untuk Topping

  • 180gm gula aising
  • 2sudu besar Susu Penuh Krim Meadow Fresh UHT
  • 50gm Cookies Penotti Speculoos Original Spread (untuk hiasan)

Untuk Menggoreng

  • Minyak Kelapa Frymax

材料:

准备甜甜圈

  • 500克 BWY甜甜圈预拌粉
  • 11克 Eagle即溶酵母
  • 1颗 鸡蛋
  • 200毫升 冷水
  • 60克 Ausicows牛油

准备焦糖饼干陷

  • 400克 Penotti焦糖饼干酱

准备糖霜

  • 180克 糖粉
  • 2汤匙 Meadow Fresh全脂牛奶
  • 50克 Penotti焦糖饼干酱(装饰用)

准备油炸

  • Frymax纯椰子油

Method:

  1. Combine BWY Doughnut Mix, instant yeast, egg and water, beat using dough hook for 2 minutes.
  2. Add in butter and knead until dough is well developed.
  3. Cover the dough with damp cloth and rest for 10 minutes.
  4. Divide the dough into 60gm each into desired shape.
  5. Cover the dough with damp cloth and let it rise until double in size.
  6. Fry the dough in hot oil until golden brown, allow it to cool.
  7. Then fill them with Cookies Penotti Speculoos Original Spread using a piping bag fitted with a nozzle tip.
  8. For the donut glaze and garnish, in a small bowl, mix well icing sugar and milk.  Spoon the glaze over the cooled donuts and drizzle with Cookies Penotti Speculoos Original Spread.

Cara Membuat:

  1. Campurkan  Adunan Donat BWY, yis segera, telur dan air, pukul menggunakan pemukul ‘hook’ selama 2 minit.
  2. Masukkan mentega dan uli sehingga matang.
  3. Tutup doh dengan kain lembap dan rehatkan selama 10 minit.
  4. Bahagikan doh kepada 60gm setiap satu dalam bentuk yang dikehendaki.
  5. Tutup doh dengan kain lembap dan biarkan saiznya kembang berganda.
  6. Goreng doh sehingga warna perang keemasan, biarkan sehingga sejuk.
  7. Kemudian isi dengan Cookies Penotti Speculoos Original Spread menggunakan beg paip yang dilengkapi dengan nozzle.
  8. Untuk glaze dan hiasan donut, di dalam mangkuk kecil, campurkan gula aising dan susu. Sudukan ke atas donat dan drizzle dengan Cookies Penotti Speculoos Original Spread.

做法:

  1. 把甜甜圈预拌粉,酵母粉,鸡蛋和冷水放入搅拌机,用和面钩(dough hook)搅拌2分钟。
  2. 加入牛油揉成可以拉出筋膜的面团。
  3. 用保鲜膜包起,静置10分钟。
  4. 把面团按自己喜爱的形状,分成每份60克。
  5. 把面团用布盖起放在温暖处发酵至两倍大。
  6. 把面团放入油锅中,炸至两面金黄,待凉。
  7. 用装了花嘴的裱花袋把Penotti焦糖饼干酱挤入甜甜圈里。
  8. 准备糖霜,在小碗里,把糖粉和牛奶搅拌均匀。把糖霜涂抹在甜甜圈表面,然后挤上Penotti焦糖饼干酱作装饰。