BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Purpleberry Bread Loaf

Ingredients:

(Yield: 2 loaves of bread)

  • 500gm Purpleberry Load Bread Mix
  • 300gm cold water
  • 160gm dried cranberries
  • 40gm unsalted butter
  • 8gm instant dry yeast

Bahan:

(Hasilan: 2 buku roti)

  • 500gm Adunan Roti Ungu Beri
  • 300gm air sejuk
  • 160gm buah kranberi kering
  • 40gm mentega tanpa garam
  • 8gm yis kering segera

材料:

(分量:2条面包)

  • 500克 紫莓面包预拌粉
  • 300克 冷水
  • 160克 蔓越莓干
  • 40克 无盐牛油
  • 8克 即溶酵母

Method:

  1. Mix all ingredients excluding dried cranberries using medium speed for 6 minutes and 8 minutes at medium-high speed. Add in dried cranberries and mix the dough for 3 minutes at low speed.
  2. Rest the dough for 30 minutes at room temperature.
  3. Divide the dough into 4 equal portions (250gm each) and roll each into a round shape.
  4. Flatten the round dough with a rolling pin to form a short cylinder shape. Place 2 doughs in a small baking loaf pan, side by side, and another 2 doughs in another baking loaf pan.
  5. Proof for another 90 – 120 minutes at room temperature.
  6. Bake in a preheated oven of 190°C for 35 – 45 minutes.

Cara Membuat:

  1. Campurkan kesemua bahan kecuali buah kranberi kering menggunakan kelajuan sederhana selama 6 minit dan 8 minit dengan kelajuan sederhana tinggi. Tambah buah kranberi kering dan gaulkan doh selama 3 minit pada kelajuan rendah.
  2. Rehatkan doh selama 30 minit pada suhu bilik.
  3. Bahagikan doh kepada 4 bahagian yang sama (250gm setiap satu) dan bentukkan doh menjadi bulat.
  4. Leperkan doh yang bulat dengan menggunakan penggelek untuk membentuk silinder yang pendek. Letakkan 2 doh bersebelahan ke dalam loyang roti kecil dan 2 doh lagi ke dalam loyang roti yang lain.
  5. Rehatkan doh sekali lagi selama 120 minit pada suhu bilik.
  6. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 190°C selama 35 – 45 minit.

做法:

  1. 把除了蔓越莓干以外的所有材料混合均匀后,以中速揉6分钟。然后,转中高速揉8分钟。加入蔓越莓干后,继续以低速揉3分钟。
  2. 以室温休面30分钟。
  3. 把面团均匀地分成4份(约250克1份)后,揉成圆团。
  4. 利用擀面棍把圆团擀平后整成短圆柱形。把两个整形好的面团并排放入小的面包模具中。其余的两个面团则放入另一个面包模具
  5. 在室温下,让面团发酵90至120分钟。
  6. 把发酵好的面团放入预热的烤箱以190°度烘烤35-45分钟。