Rainbow Spiral Mooncake
Ingredients:
Prepare for Water Dough:
- 210gm plain flour (sifted)
- 80gm shortening
- 95gm water
Prepare for Oil Dough:
- 170gm superfine flour (sifted)
- 90gm shortening
- Few drops of food colouring
Prepare for Filling:
- 1kg mooncake paste
- 100gm white melon seeds (toasted)
Bahan:
Untuk Doh Air:
- 210gm tepung (diayak)
- 80gm shortening
- 95gm air
Untuk Doh Minyak:
- 170gm tepung halus (diayak)
- 90gm shortening
- beberapa titis pewarna makanan
Untuk Inti Kuih Bulan:
- 1kg pes kuih bulan
- 100gm kuaci putih (dibakar)
材料:
准备水皮材料:
- 210克 普通面粉(过筛)
- 80克 白油
- 95克 水
准备油皮材料:
- 170克 超幼面粉(过筛)
- 90克 白油
- 适量 食用颜色素
准备馅料:
- 1公斤 月饼馅料
- 100克 白瓜子(烤熟)
Method:
- For water dough, mix plain flour and shortening until mixture resembles breadcrumbs. Add in water and mix to form a soft and non-sticky dough. (Wrap with cling film and chill it for 10 minutes)
- For oil dough, mix shortening with superfine flour to form a soft dough, add in any food colouring as desired. (Divide into 4 colours)
- Mix the paste with melon seeds and divide into 70gm each, shape into balls.
- Taking 60gm of water dough, flatten and wrap 28gm oil dough in it.
- Use rolling pin to roll the dough into a long oval shape.
- Working on the shorter end, slowly roll up tightly into a swiss roll.
- Roll again into a long thin strip, then roll up again in to a swiss roll shape. (Rest for 5 minutes)
- Cut the dough into two pieces, flatten the dough with the cut side facing down.
- Wrap the filling with the dough and shape it into a ball.
- Bake the mooncakes in a preheated oven at 160°C for 20-25 mins.
Cara Membuat:
- Untuk doh air, gaul tepung dan shortening sehingga menjadi adunan seperti serbuk roti. Masukkan air dan gaul hingga menjadi doh yang lembut. (Balut dengan cling film dan sejukkan selama 10 minit)
- Untuk doh minyak, gaul shortening dan tepung halus hingga menjadi doh lembut, tambah pewarna makanan ikut keinginan. (Bahagikan kepada 4 warna)
- Uli pes bersama kuaci putih dan bahagi kepada 70gm setiap satu, bentukkan menjadi bola.
- Ambil 60gm doh air, ratakan dan balut dengan doh minyak, 28gm.
- Gunakan pin penggelek untuk membentuk doh ke bentuk bujur panjang.
- Pada hujung yang lebih pendek, perlahan-lahan bentukkan dengan ketat menjadi swiss roll.
- Bentukkan lagi menjadi jalur nipis panjang, kemudian bentukkan lagi menjadi bentuk swiss roll. (Rehatkan selama 5 minit)
- Potong doh kepada dua bahagian, ratakan doh dengan bahagian dipotong menghadap ke bawah.
- Balut inti dengan doh dan bentukkan menjadi bola.
- Bakar kuih bulan di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 160°C selama 20-25 minit.
做法:
- 准备水皮:把过筛面粉和白油拌。然后加入水,揉成光滑且不粘手的面团。(用保鲜膜把面团包裹起来,冷藏10分钟)
- 准备油皮:把白油和超幼面粉搅拌均匀成光滑面团,把面团分成4分,分别加入不同的食用颜色素。(颜色可按自己喜爱)
- 把月饼馅以及瓜子混合均匀,然后把馅料分成每份70克,然后搓圆。
- 把60克的水皮按扁,包入28克的油皮,然后搓圆。
- 把面团擀成长椭圆形。
- 然后从右下角斜卷起,类似瑞士卷。
- 把卷起的面团再擀开, 然后再卷起。(用保鲜膜包起来,休面5分钟)
- 把面团对切为2,面团切口向下,擀成圆形。
- 用擀平的月饼皮包入馅料,然后搓圆。
- 将月饼放入预热烤箱以160°C烘烤20-25分钟,取出待凉。