BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Salted Egg Namak Para

Ingredients:

  • 200gm all-purpose flour
  • 28gm FryMax 100% Pure Coconut Oil
  • 1tsp chilli powder
  • 1/4tsp turmeric powder
  • 3/4tsp garlic powder
  • 1/2tsp cumin seeds
  • 1/4tsp carrom seeds
  • A pinch of salt
  • 110gm (10gm+/-) water
  • 1 handful of curry leaves
  • 30gm Delimix Salted Egg Seasoning Powder

Bahan:

  • 200gm tepung serba guna
  • 28gm Minyak Kelapa Frymax 100% Pure
  • 1sudu kecil serbuk cili
  • 1/4sudu kecil serbuk kunyit
  • 3/4sudu kecil serbuk bawang putih
  • 1/2sudu kecil biji jintan
  • 1/4sudu kecil biji karom
  • Sedikit garam
  • 110gm (10gm+/-) air
  • 1 genggam daun kari
  • 30gm Serbuk Perasa Telur Masin Delimix

材料:

  • 200克 面粉
  • 28克 FryMax椰子油
  • 1茶匙 辣椒粉
  • ¼茶匙 姜黄粉
  • ¾茶匙 蒜粉
  • ½茶匙 孜然籽
  • ¼茶匙 香旱芹籽/阿加旺籽
  • 一点盐
  • 110克(10克+/-)水
  • 1株 咖喱叶
  • 30克 Delimix咸蛋黄调味粉

Method:

  1. Sieve flour and salt together, add chilli powder, turmeric powder, garlic powder, cumin seeds, carom seeds, oil and mix well with hand.
  2. Gradually add in water until a soft dough is formed.
  3. Divide the dough into two parts, flatten one portion of the dough, use a knife or pizza roller and cut into diamonds shape or squares.
  4. Deep fry in batches until turn into golden brown at both sides, remove from oil and drain well.
  5. Deep fry curry leaves until crisp and fragrant, remove from oil and drain well.
  6. In a frying pan over low heat (without oil), stir well salted egg seasoning powder and curry leaves.
  7. Sprinkle the mixture on the namak para, gently mix well.

Cara Membuat:

  1. 1.Ayakkan tepung dan garam, masukkan serbuk cili, serbuk kunyit, serbuk bawang putih, biji jintan, biji karom dan minyak, gaul sebati dengan mengunakan tangan.
  2. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang lembut.
  3. Bahagi doh kepada 2 bahagian, ratakan doh menjadi doh yang nipis, potongkan doh menjadi bentuk berlian atau segi empat dengan mengunakan pisau atau ‘pizza roller’.
  4. Goreng sehingga garing, angkat dan toskan minyak.
  5. Goreng daun kari sehingga garing dan bau wangi, angkat dan toskan minyak.
  6. Sangai serbuk perasa telur masin dan daun kari. (goreng tanpa minyak)
  7. Taburkan campuran ke atas namak para, gaul sebati.

做法:

  1. 把面粉和盐过筛,加入辣椒粉,姜黄粉,蒜粉,孜然籽,香旱芹籽和油,用手搅拌均匀。
  2. 一点一点地加入水搅拌成面团。
  3. 把面团分成两份,把其中一份擀平,用刀或披萨刀割出钻石或四方形。
  4. 分次放入油锅中,炸至两面金黄,捞起沥干。
  5. 把咖喱叶放入油锅中,炸至酥脆,捞起沥干。
  6. 在无油平底锅中,以小火炒香咸蛋黄粉和咖喱叶。
  7. 把炒好的调味料撒在炸好的Namak Para上,轻轻的翻拌均匀。