Salted Eggs Almonds Cookies
Ingredients:
Ingredients (A)
- 160gm Echte Boter/Conaprole Butter (unsalted)
- 160gm FryMax Coconut Oil/Corn Oil
- 120gm caster sugar
Ingredients (B)
- 2 nos egg yolk
Ingredients (C)
- 400gm all-purpose flour
- 1 tsp BWY Emplex
- 4 tbsp salted egg seasoning powder
- 200gm almond slice (toasted and crushed)
Bahan:
Bahan A
- 160gm Mentega Echte Boter/Conaprole (tanpa garam)
- 160gm Minyak Kelapa/Minyak Jagung FryMax
- 120gm gula kastor
Bahan B
- 2 biji kuning telur
Bahan C
- 400gm tepung
- 1 tsp BWY Emplex
- 4 tbsp tepung telur masin
- 200gm kepingan badam (dibakar dan dihancur)
材料:
材料A
- 160克 Echte Boter/Conaprole无盐牛油
- 160克 FryMax椰子油/玉蜀黍油
- 120克 细砂糖
材料B
- 2颗 蛋黄
材料C
- 400克 面粉
- 1茶匙 BWY 饼干酥脆粉
- 4汤匙 咸蛋黄分
- 200克 杏仁片(烤熟以及切碎)
Method:
- Preheat the oven to 180°C. Line a baking tray with parchment paper.
- Cream ingredients A until light and fluffy, add ingredients B mix until well blended.
- Then, add ingredients C mix until well incorporated and form into a pliable dough, if the dough is too dry, add a bit of oil.
- Divide dough into small portion and shape into small balls and poke a hole at the center. Apply a bit of egg white on top then place a piece of almond slice.
- Bake at 175°C for 10-12 minutes until golden brown.
Cara membuat:
- Panaskan ketuhar pada suhu 180°C. Alaskan dulang pembakar dengan kertas minyak.
- Pukul bahan A sehingga kembang, masukkan bahan B dan kacau sebati.
- Selepas itu, masukan bahan C dan kacau sehingga adunan menjadi doh yang lembut, tambah sedikit minyak kelapa jika doh terlalu kering dan keras.
- Bahagikan kepada bebola kecil, guna ibu jari tekan di tengah bebola. Sapu permukaan dengan putih telur kemudian hiaskan permukaan dengan sekeping kepingan badam.
- Bakar pada suhu 175°C selama 10-12 minit atau sehingga kekuningan.
做法:
- 以180°C预热烤箱。在烤盘上铺一层烘焙纸。
- 打发材料A,然后加入材料B搅拌均匀。
- 加入材料C搅拌均匀后揉成面团,如果面团太干,可加入少许椰子油。
- 把面团分成小团然后搓圆,在小球的中间用拇指按压出一个凹洞。在面团上刷上一层薄薄的蛋白然后放上一片杏仁片。
- 把饼干放入预热烤箱以175°C 烘烤约10-12分钟或烤至金黄色。