Salty Snowy Nougat
Ingredients:
- 45gm Ausicows Butter (unsalted)
- 180gm marshmallow
- 45gm milk powder
- 30gm Delimix Salted Egg Seasoning Powder
- 45gm chicken floss
- 60gm cashew nut (toasted)
- 150gm round crackers
Dough size:
Bahan:
- 45gm Mentega Ausicows (tanpa garam)
- 180gm marshmallow
- 45gm tepung susu
- 30gm Serbuk Perasa Telur Masin Delimix
- 45gm serunding ayam
- 60gm kacang gajus (dibakar)
- 150gm biskut masin bulat
Doh saiz:
材料:
- 45克 Ausicows牛油 (无盐)
- 180克 棉花糖
- 45克奶粉
- 30克 Delimix咸蛋黄调味粉
- 45克 鸡丝
- 60克 腰果(烤熟)
- 150克 岩盐饼干
面团重量:
Method:
- In a frying pan, melt butter over low heat. Add in marshmallow and keep stirring until marshmallow fully melted.
- Remove from heat, add in milk powder, stir well. Add in salted egg seasoning powder and continue stir well.
- Lastly, add in chicken floss, cashew nut and round crackers, gently mix well.
- Use your hand to knead the nougat, make sure all the crackers wrap with marshmallow, pour into a lined square pan, press down gently and smooth the surface. Put aside.
- Sprinkle some chicken floss on top of the nougat to avoid sticky, then cut it into desire shape.
Cara Membuat:
- Di dalam kuali, cairkan mentega dengan api kecil, masukkan marshmallow gaul sehingga marshmallow cair.
- Matikan api, masukkan tepung susu, gaul sehingga sebati. Masukkan serbuk perasa telur masin gaul lagi sehingga semua bahan sebati.
- Akihirnya masukkan serunding ayam, kacang gajus dan biskut masin bulat, gaul sebati.
- Guna tangan uli sehingga semua biskut disalut dengan marshmallow, tuangkan adunan ke dalam acuan yang teleh dilapis dengan kertas minyak, padat-padatkan dengan sudu. Ketepikan.
- Tabur sedikit serunding ayam di atas adunan supaya tidak melekat, potong kepada saiz yang kegemaran.
做法:
- 把牛油放入锅里小火煮至融化,加入棉花糖小火炒至融化。
- 熄火加入奶粉,搅拌均匀。然后加入咸蛋黄粉继续搅拌均匀。
- 最后加入鸡丝,腰果和岩盐饼干翻拌均匀。
- 用手揉匀,确保全部饼干都有裹上棉花糖,然后倒入已铺好一层烘焙纸的模具,轻轻按压紧实,放凉。
- 在雪花酥的表面撒上一层鸡丝防粘,然后切成想要的大小即可。