BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Salty Snowy Nougat

Ingredients:

  • 45gm Ausicows Butter (unsalted)
  • 180gm marshmallow
  • 45gm milk powder
  • 30gm Delimix Salted Egg Seasoning Powder
  • 45gm chicken floss
  • 60gm cashew nut (toasted)
  • 150gm round crackers

Dough size:

Bahan:

  • 45gm Mentega Ausicows (tanpa garam)
  • 180gm marshmallow
  • 45gm tepung susu
  • 30gm Serbuk Perasa Telur Masin Delimix
  • 45gm serunding ayam
  • 60gm kacang gajus (dibakar)
  • 150gm biskut masin bulat

Doh saiz:

材料:

  • 45克 Ausicows牛油 (无盐)
  • 180克 棉花糖
  • 45克奶粉
  • 30克 Delimix咸蛋黄调味粉
  • 45克 鸡丝
  • 60克 腰果(烤熟)
  • 150克 岩盐饼干

面团重量:

Method:

  1. In a frying pan, melt butter over low heat. Add in marshmallow and keep stirring until marshmallow fully melted.
  2. Remove from heat, add in milk powder, stir well. Add in salted egg seasoning powder and continue stir well.
  3. Lastly, add in chicken floss, cashew nut and round crackers, gently mix well.
  4. Use your hand to knead the nougat, make sure all the crackers wrap with marshmallow, pour into a lined square pan, press down gently and smooth the surface. Put aside.
  5. Sprinkle some chicken floss on top of the nougat to avoid sticky, then cut it into desire shape.

Cara Membuat:

  1. Di dalam kuali, cairkan mentega dengan api kecil, masukkan marshmallow gaul sehingga marshmallow cair.
  2. Matikan api, masukkan tepung susu, gaul sehingga sebati. Masukkan serbuk perasa telur masin gaul lagi sehingga semua bahan sebati.
  3. Akihirnya masukkan serunding ayam, kacang gajus dan biskut masin bulat, gaul sebati.
  4. Guna tangan uli sehingga semua biskut disalut dengan marshmallow, tuangkan adunan ke dalam acuan yang teleh dilapis dengan kertas minyak, padat-padatkan dengan sudu. Ketepikan.
  5. Tabur sedikit serunding ayam di atas adunan supaya tidak melekat, potong kepada saiz yang kegemaran.

做法:

  1. 把牛油放入锅里小火煮至融化,加入棉花糖小火炒至融化。
  2. 熄火加入奶粉,搅拌均匀。然后加入咸蛋黄粉继续搅拌均匀。
  3. 最后加入鸡丝,腰果和岩盐饼干翻拌均匀。
  4. 用手揉匀,确保全部饼干都有裹上棉花糖,然后倒入已铺好一层烘焙纸的模具,轻轻按压紧实,放凉。
  5. 在雪花酥的表面撒上一层鸡丝防粘,然后切成想要的大小即可。