BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Sisir Pandan Bread

Ingredients:

  • 2 ½ tbsp BWY Bread Flour
  • 1/8 cup water
  • 1/3 cup & 2 tbsp BWY Japanese Bread Flour
  • 3 ½ cups castor sugar
  • 1/3 nos egg
  • 1/6 cup Meadow Fresh UHT Full Cream Milk (warm)
  • 2/3 tsp Eagle Instant Dry Yeast
  • 1 tbsp Echte Boter Butter (unsalted)
  • A pinch of salt
  • 1/8 tsp BWY Soft Pro
  • ¼ tsp Nona Manis Pandan Paste

Bahan:

  • 2 ½ tbsp Tepung Roti BWY
  • 1/8 cawan air
  • 1/3 cawan & 2 tbsp Tepung Roti Jepun BWY
  • 3 ½ cawan gula kastor
  • 1/3 nos telur
  • 1/6 cawan Susu Penuh Krim Meadow Fresh UHT (suam)
  • 2/3 tsp Yis Segera Kering Eagle
  • 1 tbsp Mentega Echte Boter (tanpa garam)
  • Secubit garam
  • 1/8 tsp BWY Soft Pro
  • ¼ tsp Pes Pandan Nona Manis

Method:

  1. To prepare water roux, combine flour and water, mix well in a saucepan until smooth. Then, place over low heat and whisk until a thick dough is formed.  Let it cool.
  2. Mix well all other ingredients, put in the water roux as well, except salt and butter. Kneed until smooth.
  3. Add in the salt and butter, continue to knead until an elastic dough is formed.
  4. Cover with cling wrap and rest for 20 minutes or until double in size.
  5. Roll out the dough and divide it into 4 portions, make it oval shape, gently place it into the bread mould.
  6. Let it rest for 30 minutes.
  7. Bake in a preheated oven at 150°C for 10 minutes.

Cara Membuat:

  1. Untuk menyediakan air roux, campurkan tepung dan air, gaul rata di dalam periuk sehingga sebati. Letakkan di atas api kecil dan pukul sehingga adunan pekat terbentuk. Biarkan ia sejuk.
  2. Gaul sebati semua bahan lain, masukkan juga roux air, kecuali garam dan mentega. Uli sehingga sebati.
  3. Masukkan garam dan mentega, terus menguli sehingga satu adunan elastic terbentuk.
  4. Tutup dengan cling wrap dan rehatkan selama 20 minit atau sehingga saiz menjadi 2 kali ganda.
  5. Gulung dan bahagikan doh kepada 4 bahagian, bentukkan manjadi bujur, letakkan secara perlahan ke dalam acuan roti.
  6. Rahatkan selama 30 minit.
  7. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 150°C selama 10 minit.