BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Soft Green Onion Cheesy Bread

Ingredients:

  • 400gm bread flour (unbleached)
  • 100gm BWY Biscuit Flour
  • 1tsp BWY Emplex
  • 1tbsp milk powder
  • 2tbsp Mama Lena Grated Parmesan Cheese
  • 11gm Eagle Instant Yeast
  • 80gm Echte Boter Butter
  • 2nos egg
  • 80gm castor sugar
  • 1tsp salt
  • 150gm Mama Lena Shredded Cheddar Cheese
  • 150-180gm+/- Cold Meadow Fresh UHT Full Cream Milk
  • 100gm deep fried onion (ready to eat)
  • 50gm spring onion (chopped)

Bahan:

  • 400gm tepung roti (tidak dikisar)
  • 100gm Tepung Biskut BWY
  • 1tsp Emplex BWY
  • 1tbsp tepung susu
  • 2tbsp Keju Parmesan Parut Mama Lena
  • 11gm Yis Segera Eagle
  • 80gm Mentega Echte Boter
  • 2nos telur
  • 80gm gula kastor
  • 1tsp garam
  • 150gm Keju Cheddar Cincang Mama Lena
  • 150 – 180gm Susu Penuh Krim Meadow Fresh sejuk +/-
  • 100gm bawang goreng (siap dimakan)
  • 50gm daun bawang (dicincang)

材料:

  • 400克 面包粉(无漂白)
  • 100克 BWY饼干粉
  • 1茶匙 BWY 酥脆粉
  • 1汤匙 牛奶粉
  • 2汤匙 Mama Lena磨碎帕马森
  • 11克 Eagle即溶酵母
  • 80克 Echte Boter牛油
  • 2颗 鸡蛋
  • 80克 细砂糖
  • 1茶匙 盐
  • 150克 Mama Lena车达奶酪丝
  • 150-180+/-克 Cold Meadow全脂牛奶
  • 100克 洋葱(煎好)
  • 50克 青葱(切碎)

Method:

  1. Combine bread flour, biscuit flour, emplex, milk powder, parmesan cheese, yeast, mix well.
  2. In a mixing bowl, whisk butter, egg, sugar and salt until light and fluffy. Add in cheddar cheese and milk gradually.
  3. Add in the flour mixture and whisk until become dough.
  4. Flatten the dough, add in deep fried onion and spring onion, roll the dough until the onion is evenly distributed.
  5. Place the dough in a bowl and cover it with cling wrap for 30 – 40 minutes for fermentation process.
  6. Divide the into three dough for 95gm each, roll it to a rope shape. Line up the ropes and pinch them together at one end. Braid the rope pieces, Fold both end of the bread under the bread.
  7. Place the braided dough in a aluminium baking tray. Egg wash the bread and put some cheese on top of the bread.
  8. Place the bread into a preheated oven, bake at 200°C for 15 minutes.

Cara Membuat:

  1. Satukan tepung roti, tepung biskut, emplex, susu tepung, keju parmesan, yis , gaul rata.
  2. Dalam mangkuk adunan, pukul mentega, telur, gula hingga ringan dan gebu. Masukkan keju cheddar dan susu sedikit demi sedikit.
  3. Masukkan campuran tepung dan pukul sehingga menjadi doh.
  4. Ratakan doh, masukkan bawang goreng dan daun bawang, gulung doh sehingga bawang sekata.
  5. Masukkan adunan ke dalam mangkuk dan tutup dengan ‘cling wrap’ selama 30-40 minit untuk proses penapaian.
  6. Bahagikan doh kepada tiga bahagian, 95gm setiap satu, gulungkannya menjadi bentuk tali. Bariskan doh-tali dan pasangkannya pada satu hujung. Jalinkan kepingan tali dan lipat kedua hujung roti ke bawah roti.
  7. Letakkan doh yang dijalin tadi dalam dulang pembakar aluminium. Sapukan ‘wash’ pada roti dan letakkan sedikit keju di atas roti.
  8. Letakkan roti di dalam ketuhar yang telah dipanaskan, bakar pada suhu 200°C selama 15 minit.

做法:

  1. 把面包粉,饼干粉,酥脆粉,牛奶粉,磨碎帕马森和酵母混合均匀。
  2. 在搅拌盆里,打发牛油,鸡蛋,糖和盐至蓬松。慢慢加入车达奶酪丝和牛奶。
  3. 把刚刚的分类混合物倒入搅拌盆里,搅拌至成团。
  4. 擀平面团,把洋葱和青葱铺在面团上,然后把面团卷起来。
  5. 把面团放在碗里,然后用保鲜膜盖起来,发酵30-40分钟。
  6. 把面团分成3份,每份95克,然后搓成长条。 把三条长条面团编成辫子形状,尾部一定要按压紧实。
  7. 把编好的面包放入铝制烤模里,在面包表面刷上一层鸡蛋液,然后撒一些奶酪丝。
  8. 把面包放入预热烤箱,以200°C烘烤15分钟。