BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA. +603 5525 1000 hello@bakewithyen.my
In a mixing bowl, whisk butter, egg, sugar and salt until light and fluffy. Add in cheddar cheese and milk gradually.
Add in the flour mixture and whisk until become dough.
Flatten the dough, add in deep fried onion and spring onion, roll the dough until the onion is evenly distributed.
Place the dough in a bowl and cover it with cling wrap for 30 – 40 minutes for fermentation process.
Divide the into three dough for 95gm each, roll it to a rope shape. Line up the ropes and pinch them together at one end. Braid the rope pieces, Fold both end of the bread under the bread.
Place the braided dough in a aluminium baking tray. Egg wash the bread and put some cheese on top of the bread.
Place the bread into a preheated oven, bake at 200°C for 15 minutes.
Dalam mangkuk adunan, pukul mentega, telur, gula hingga ringan dan gebu. Masukkan keju cheddar dan susu sedikit demi sedikit.
Masukkan campuran tepung dan pukul sehingga menjadi doh.
Ratakan doh, masukkan bawang goreng dan daun bawang, gulung doh sehingga bawang sekata.
Masukkan adunan ke dalam mangkuk dan tutup dengan ‘cling wrap’ selama 30-40 minit untuk proses penapaian.
Bahagikan doh kepada tiga bahagian, 95gm setiap satu, gulungkannya menjadi bentuk tali. Bariskan doh-tali dan pasangkannya pada satu hujung. Jalinkan kepingan tali dan lipat kedua hujung roti ke bawah roti.
Letakkan doh yang dijalin tadi dalam dulang pembakar aluminium. Sapukan ‘wash’ pada roti dan letakkan sedikit keju di atas roti.
Letakkan roti di dalam ketuhar yang telah dipanaskan, bakar pada suhu 200°C selama 15 minit.