Steam Banana Brownies
Ingredients:
- 170gm Echte Boter Butter
- 220gm caster sugar
- 3nos eggs
- 1pack BWY Steamed Brownie Mix
- 1/4tsp baking powder
- 1/4tsp baking soda
- 270gm Meadow Fresh UHT Full Cream Milk
- 250gm banana
- 1/4tsp banana flavour (optional)
Prepare for Chocolate Almond Ganache
- 150gm Westgold Whipping Cream
- 250gm Cottura Dark Compound Chocolate
- 50gm Nutella Spread
- 15gm Echte Boter Butter
- 100gm almond diced (toasted)
Bahan:
- 170gm Mentega Echte Boter
- 220gm gula kastor
- 3nos telur
- 1pek Adunan Brownie Kukus BWY
- 1/4sudu kecil serbuk penaik
- 1/4sudu kecil baking soda
- 270gm Susu Penuh Krim Meadow Fresh UHT
- 250gm pisang
- 1/4sudu kecil perisa pisang (pilihan)
Untuk Ganache Badam Coklat
- 150gm Krim Putar Westgold
- 250gm Kompaun Coklat Gelap Cottura
- 50gm Nutella
- 15gm Mentega Echte Boter
- 100gm badam cincang (dibakar)
材料:
- 170克 Echte Boter牛油
- 220克 细砂糖
- 3颗 鸡蛋
- 1包 BWY蒸布朗尼预拌粉
- ¼茶匙 泡打粉
- ¼茶匙 苏打粉
- 270克 Meadow Fresh全脂牛奶
- 250克 香蕉
- ¼茶匙 香蕉精(可选择)
准备杏仁巧克力酱
- 150克 Westgold鲜奶油
- 250克 Cottura黑巧克力块
- 50克 Nutella酱
- 15克 Echte Boter牛油
- 100克 杏仁粒(烤熟)
Method:
- In a bowl, mash banana then stir in banana flavour, set aside.
- In a mixing bowl, beat the butter and caster sugar on high speed until light and fluffy. Add in eggs one by one, mix well.
- Add in the BWY Steamed Brownie Mix, baking powder and baking soda, mix well on low speed. Lastly, add in mashed banana and milk gradually, mix well.
- Pour the batter into 8 -inch baking pan, steam for 50-55 minutes.
- For chocolate almond ganache, heat whipping cream for awhile. Turn off the heat and add in dark chocolate compound, whisk until melted and well mixed.
- Add in Nutella spread, continue mixing. Add in butter, stir until well combined. Lastly, add in almond diced, stir well.
- Place the steamed brownies on a wire rack. Then pour and spread the topping on the surface of the brownies. Let the topping set.
- Keep the brownies in the fridge for 1 hour before serving.
Cara Membuat:
- Dalam mangkuk, pisang di lecek lumat, masukkan perisa pisang hingga sebati, ketepikan.
- Dalam mangkuk pengadun, pukul mentega dan gula kastor pada kelajuan tinggi hingga ringan dan gebu. Kemudian, masukkan telur satu persatu, gaul sebati.
- Masukkan Adunan Brownie Kukus BWY, serbuk penaik dan baking soda, gaul rata dengan kelajuan rendah. Akhirnya, masukkan adunan pisang dan susu sedikit demi sedikit, gaul rata.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang 8 inci, kukus selama 50-55 minit.
- Untuk membuat ganache badam coklat, panaskan seketika krim putar. Matikan api dan masukkan kompaun coklat gelap, gaul hingga cair dan sebati.
- Masukkan Nutella, dan gaul lagi. Masukkan mentega, kacau hingga berkilat. Akhirnya, masukkan badam cincang, kacau rata.
- Letakkan brownies yang telah dikukus di atas rak. Kemudian, tuang dan ratakan adunan coklat di permukaan brownies. Biarkan coklat beku.
- Simpan brownies di dalam peti sejuk selama 1 jam sebelum dihidangkan.
做法:
- 在一个碗里,把香蕉擀成泥,加入香蕉精搅拌均匀,放置一旁。
- 在搅拌盆里,把牛油和砂糖以高速打发。一颗一颗地加入鸡蛋,搅拌均匀。
- 加入蒸布朗尼预拌粉,泡打粉,苏打粉,以低速搅拌均匀。最后,慢慢地加入香蕉泥和牛奶,搅拌均匀。
- 把面糊倒入8寸模具,蒸50-55分钟。
- 准备巧克力酱,把小火鲜奶油加热。熄火然后加入巧克力块搅拌至完全融化均匀。
- 加入Nutella酱,继续搅拌。加入牛油,搅拌至融化。最后加入杏仁粒搅拌均匀。
- 把蒸好的布朗尼放在烤架上。把巧克力酱淋在蛋糕表面,放置一旁直到巧克力凝固。
- 把布朗尼放入冰箱至少一小时即可享用。