BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Steam Banana Brownies

Ingredients:

  • 170gm Echte Boter Butter
  • 220gm caster sugar
  • 3nos eggs
  • 1pack BWY Steamed Brownie Mix
  • 1/4tsp baking powder
  • 1/4tsp baking soda
  • 270gm Meadow Fresh UHT Full Cream Milk
  • 250gm banana
  • 1/4tsp banana flavour (optional)

Prepare for Chocolate Almond Ganache

  • 150gm Westgold Whipping Cream
  • 250gm Cottura Dark Compound Chocolate
  • 50gm Nutella Spread
  • 15gm Echte Boter Butter
  • 100gm almond diced (toasted)

Bahan:

  • 170gm Mentega Echte Boter
  • 220gm gula kastor
  • 3nos telur
  • 1pek Adunan Brownie Kukus BWY
  • 1/4sudu kecil serbuk penaik
  • 1/4sudu kecil baking soda
  • 270gm Susu Penuh Krim Meadow Fresh UHT
  • 250gm pisang
  • 1/4sudu kecil perisa pisang (pilihan)

Untuk Ganache Badam Coklat

  • 150gm Krim Putar Westgold
  • 250gm Kompaun Coklat Gelap Cottura
  • 50gm Nutella
  • 15gm Mentega Echte Boter
  • 100gm badam cincang (dibakar)

材料:

  • 170克 Echte Boter牛油
  • 220克 细砂糖
  • 3颗 鸡蛋
  • 1包 BWY蒸布朗尼预拌粉
  • ¼茶匙 泡打粉
  • ¼茶匙 苏打粉
  • 270克 Meadow Fresh全脂牛奶
  • 250克 香蕉
  • ¼茶匙 香蕉精(可选择)

准备杏仁巧克力酱

  • 150克 Westgold鲜奶油
  • 250克 Cottura黑巧克力块
  • 50克 Nutella酱
  • 15克 Echte Boter牛油
  • 100克 杏仁粒(烤熟)

Method:

  1. In a bowl, mash banana then stir in banana flavour, set aside.
  2. In a mixing bowl, beat the butter and caster sugar on high speed until light and fluffy. Add in eggs one by one, mix well.
  3. Add in the BWY Steamed Brownie Mix, baking powder and baking soda, mix well on low speed. Lastly, add in mashed banana and milk gradually, mix well.
  4. Pour the batter into 8 -inch baking pan, steam for 50-55 minutes.
  5. For chocolate almond ganache, heat whipping cream for awhile. Turn off the heat and add in dark chocolate compound, whisk until melted and well mixed.
  6. Add in Nutella spread, continue mixing. Add in butter, stir until well combined. Lastly, add in almond diced, stir well.
  7. Place the steamed brownies on a wire rack. Then pour and spread the topping on the surface of the brownies. Let the topping set.
  8. Keep the brownies in the fridge for 1 hour before serving.

Cara Membuat:

  1. Dalam mangkuk, pisang di lecek lumat, masukkan perisa pisang hingga sebati, ketepikan.
  2. Dalam mangkuk pengadun, pukul mentega dan gula kastor pada kelajuan tinggi hingga ringan dan gebu. Kemudian, masukkan telur satu persatu, gaul sebati.
  3. Masukkan Adunan Brownie Kukus BWY, serbuk penaik dan baking soda, gaul rata dengan kelajuan rendah. Akhirnya, masukkan adunan pisang dan susu sedikit demi sedikit, gaul rata.
  4. Tuangkan adunan ke dalam loyang 8 inci, kukus selama 50-55 minit.
  5. Untuk membuat ganache badam coklat, panaskan seketika krim putar. Matikan api dan masukkan kompaun coklat gelap, gaul hingga cair dan sebati.
  6. Masukkan Nutella, dan gaul lagi. Masukkan mentega, kacau hingga berkilat. Akhirnya, masukkan badam cincang, kacau rata.
  7. Letakkan brownies yang telah dikukus di atas rak. Kemudian, tuang dan ratakan adunan coklat di permukaan brownies. Biarkan coklat beku.
  8. Simpan brownies di dalam peti sejuk selama 1 jam sebelum dihidangkan.

做法:

  1. 在一个碗里,把香蕉擀成泥,加入香蕉精搅拌均匀,放置一旁。
  2. 在搅拌盆里,把牛油和砂糖以高速打发。一颗一颗地加入鸡蛋,搅拌均匀。
  3. 加入蒸布朗尼预拌粉,泡打粉,苏打粉,以低速搅拌均匀。最后,慢慢地加入香蕉泥和牛奶,搅拌均匀。
  4. 把面糊倒入8寸模具,蒸50-55分钟。
  5. 准备巧克力酱,把小火鲜奶油加热。熄火然后加入巧克力块搅拌至完全融化均匀。
  6. 加入Nutella酱,继续搅拌。加入牛油,搅拌至融化。最后加入杏仁粒搅拌均匀。
  7. 把蒸好的布朗尼放在烤架上。把巧克力酱淋在蛋糕表面,放置一旁直到巧克力凝固。
  8. 把布朗尼放入冰箱至少一小时即可享用。