BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Tang Yuan

Ingredients:

  • 250gm 3 Kambing Glutinous Rice Flour
  • 240ml water
  • Few drops of food coloring (red)
  • 200gm Yu Ai Red Bean Paste

Bahan:

  • 250gm Tepung Beras Glutinous 3 Kambing
  • 240ml air
  • Beberapa titis pewarna makanan (merah)
  • 200gm Pes Kacang Merah Yu Ai

Method:

  1. Place glutinous rice flour in a large bowl. Pour water over the flour and mix with a spatula until a soft dough form. If it is too sticky, add just a little more flour.
  2. Knead for 2 to 3 minutes until the dough is smooth.
  3. Add 3 to 4 drops of red food coloring to the dough. Knead dough until color is even.
  4. Divide red bean paste into 48 equal portions. Roll into small balls about 1/2 inches in diameter. Set aside.
  5. Divide the white dough into 48 equal portions. Flatten one portion in the palm of your hand. Place a ball of red bean paste in the middle. Wrap dough around red bean paste.
  6. Place on a plastic plate or a plate lined with plastic wrap to prevent sticking.
  7. Bring a medium-sized pot of water to boil. Drop the glutinous rice balls into the water. Let them cook for about 5 minutes. They should float when done.
  8. Serve warm or at room temperature.

Cara membuat:

  1. Letakkan tepung beras glutinous di dalam sebuah mangkuk bersaiz besar. Tuangkan air ke dalam tepung dan gaulkan ia menggunakan spatula sehingga doh menjadi lembut. Boleh tambahkan sedikit tepung jika tekstur doh terlalu lembik atau melekat.
  2. Uli selama 2 ke 3 minit sehingga doh betul-betul lembut.
  3. Titiskan 3 atau 4 titk pewarna makanan merah pada doh. Teruskan menguli sehingga warnanya menjadi sekata.
  4. Bahagikan pes kacang merah kepada 48 bahagian yang sama rata. Gulungkan ia sehingga menjadi bentuk bulat kira-kira ½ inci. Ketepikan.
  5. Bahagikan doh putih kepada 48 bahagian yang sama rata. Leperkan satu bahagian di tapak tangan anda. Letakkan bebola pes kacang merah tadi di tengah. Balut/bungkus doh mengelilingi pes kacang merah tersebut.
  6. Letakkan pada pinggan plastic atau pinggan yang telah dilapiskan dengan wrap plastic untuk mengelakkan daripada doh melekat.
  7. Didihkan air di dalam periuk bersaiz sederhana. Jatuhkan bebola pulut tersebut ke dalam air. Biarkan ia masak lebih kurang 5 minit. Jika terapung, ia bermaksud bebola pulut telak benar-benar masak.
  8. Siap untuk dihidangkan pada suhu suam atau suhu bilik.