BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Traditional Mooncake

Ingredients:

Prepare for Crust:

  • 350gm BWY Biscuit Flour (sifted)
  • 230gm BWY Golden Syrup
  • 68gm FryMax Coconut Oil
  • 14gm alkaline water
  • 1nos egg (for egg wash)

Prepare for Filling:

  • 1kg mooncake paste
  • 100gm melon seeds (toasted)

Bahan:

Untuk Kulit Kuih Bulan:

  • 350gm Tepung Biskut BWY (diayak)
  • 230gm Sirap Emas BWY
  • 68gm Minyak Kelapa FryMax
  • 14gm air alkali
  • 1nos telur (untuk sapuan telur)

Untuk Inti Kuih Bulan:

  • 1kg pes kuih bulan
  • 100gm kuaci putih (dibakar)

材料:

准备饼皮:

  • 350克 BWY饼干粉(过筛)
  • 230克 BWY糖浆
  • 68克 FryMax椰油
  • 14克 碱水
  • 1颗 鸡蛋(刷面)

准备馅料:

  • 1公斤 月饼陷
  • 100克 白瓜子(烤熟)

Method:

  1. Combine golden syrup, oil and alkaline water, using a whisk to mix until well combined.
  2. Pour in flour into the liquid mixture and continue to mix until it formed a soft dough. Cover and let it rest for 1-2 hours.
  3. Meantime, start working on the filling. Add toasted melon seeds into the paste, mix well. Divide the paste into 140gm each and roll them into a ball shape.
  4. Take out the soft dough, knead it a while. Divide the dough into 40gm each and roll them into a ball shape.
  5. Take a dough, flatten it. Place the filling in the middle and wrap it. Shape it into a ball.
  6. Then, dust it with flour and put it into the mooncake mould and press, remove it from the mould.
  7. Place the mooncakes on the baking tray, bake in a preheated oven at 200°C for 10 minutes.
  8. Remove from oven and let it cool for 10 minutes, then brush a thin layer of egg wash.
  9. Bake again for another 15 minutes or until the pastry skin becomes golden-brown color.
  10. Cool well and store in an air-tight container, ready to serve after 3 days.

Cara Membuat:

  1. Campurkan sirap emas, minyak dan air alkali, gunakan whisk gaul hingga sebati.
  2. Masukkan tepung ke dalam adunan cecair dan teruskan gaul sehingga menjadi doh yang lembut. Tutup dan rehatkan selama 1-2 jam.
  3. Sementara itu, sediakan inti. Masukkan kuaci putih bakar ke dalam pes, uli sebati. Bahagi pes kepada 140gm setiap satu dan bentukkan menjadi bola.
  4. Keluarkan doh lembut, uli sebentar. Bahagi doh kepada 40gm setiap satu dan bentukkan menjadi bola.
  5. Ambil doh, ratakan. Letak inti di tengah dan balut. Bentukkan menjadi bola.
  6. Kemudian, tabur tepung dan masukkan ke dalam acuan kuih bulan dan tekan, keluarkan dari acuan.
  7. Letak kuih bulan di dalam dulang pembakar yang telah dipanaskan, bakar pada suhu 200°C selama 10 minit.
  8. Keluarkan dari ketuhar dan sejukkan selama 10 minit, kemudian sapu nipis lapisan sapuan telur.
  9. Bakar selama 15 minit atau sehingga kulit pastri berwarna coklat keemasan.
  10. Sejukkan dan simpan di dalam bekas kedap udara, sedia dihidang selepas 3 hari.

做法:

  1. 把糖浆,油和碱水搅拌均匀。
  2. 把过筛面粉加入糖浆里搅拌均匀,揉成面团。把面团盖起来休面1-2小时。
  3. 在等待的过程中,我们先来准备月饼馅料。把瓜子加入月饼馅,揉至均匀。然后把馅料分成每份140克,搓圆。
  4. 把面团取出来,揉至光滑。然后分成每份40克,搓圆。
  5. 把月饼皮按扁,包入馅料,然后搓圆。
  6. 沾上一层薄薄的饼干粉,然后把月饼放入月饼模具中压花造型。
  7. 把月饼整齐的摆放在烤盘上,放入预热烤箱以200°C烘烤10分钟。
  8. 把月饼从烤炉取出,冷却10分钟,然后刷上一层薄薄的蛋黄液。
  9. 再烤15分钟或烤至饼皮金黄色即可。
  10. 月饼凉透后,放入保鲜袋子里,密封回油3天后即可食用。