Traditional Mooncake
Ingredients:
Prepare for Crust:
- 350gm BWY Biscuit Flour (sifted)
- 230gm BWY Golden Syrup
- 68gm FryMax Coconut Oil
- 14gm alkaline water
- 1nos egg (for egg wash)
Prepare for Filling:
- 1kg mooncake paste
- 100gm melon seeds (toasted)
Bahan:
Untuk Kulit Kuih Bulan:
- 350gm Tepung Biskut BWY (diayak)
- 230gm Sirap Emas BWY
- 68gm Minyak Kelapa FryMax
- 14gm air alkali
- 1nos telur (untuk sapuan telur)
Untuk Inti Kuih Bulan:
- 1kg pes kuih bulan
- 100gm kuaci putih (dibakar)
材料:
准备饼皮:
- 350克 BWY饼干粉(过筛)
- 230克 BWY糖浆
- 68克 FryMax椰油
- 14克 碱水
- 1颗 鸡蛋(刷面)
准备馅料:
- 1公斤 月饼陷
- 100克 白瓜子(烤熟)
Method:
- Combine golden syrup, oil and alkaline water, using a whisk to mix until well combined.
- Pour in flour into the liquid mixture and continue to mix until it formed a soft dough. Cover and let it rest for 1-2 hours.
- Meantime, start working on the filling. Add toasted melon seeds into the paste, mix well. Divide the paste into 140gm each and roll them into a ball shape.
- Take out the soft dough, knead it a while. Divide the dough into 40gm each and roll them into a ball shape.
- Take a dough, flatten it. Place the filling in the middle and wrap it. Shape it into a ball.
- Then, dust it with flour and put it into the mooncake mould and press, remove it from the mould.
- Place the mooncakes on the baking tray, bake in a preheated oven at 200°C for 10 minutes.
- Remove from oven and let it cool for 10 minutes, then brush a thin layer of egg wash.
- Bake again for another 15 minutes or until the pastry skin becomes golden-brown color.
- Cool well and store in an air-tight container, ready to serve after 3 days.
Cara Membuat:
- Campurkan sirap emas, minyak dan air alkali, gunakan whisk gaul hingga sebati.
- Masukkan tepung ke dalam adunan cecair dan teruskan gaul sehingga menjadi doh yang lembut. Tutup dan rehatkan selama 1-2 jam.
- Sementara itu, sediakan inti. Masukkan kuaci putih bakar ke dalam pes, uli sebati. Bahagi pes kepada 140gm setiap satu dan bentukkan menjadi bola.
- Keluarkan doh lembut, uli sebentar. Bahagi doh kepada 40gm setiap satu dan bentukkan menjadi bola.
- Ambil doh, ratakan. Letak inti di tengah dan balut. Bentukkan menjadi bola.
- Kemudian, tabur tepung dan masukkan ke dalam acuan kuih bulan dan tekan, keluarkan dari acuan.
- Letak kuih bulan di dalam dulang pembakar yang telah dipanaskan, bakar pada suhu 200°C selama 10 minit.
- Keluarkan dari ketuhar dan sejukkan selama 10 minit, kemudian sapu nipis lapisan sapuan telur.
- Bakar selama 15 minit atau sehingga kulit pastri berwarna coklat keemasan.
- Sejukkan dan simpan di dalam bekas kedap udara, sedia dihidang selepas 3 hari.
做法:
- 把糖浆,油和碱水搅拌均匀。
- 把过筛面粉加入糖浆里搅拌均匀,揉成面团。把面团盖起来休面1-2小时。
- 在等待的过程中,我们先来准备月饼馅料。把瓜子加入月饼馅,揉至均匀。然后把馅料分成每份140克,搓圆。
- 把面团取出来,揉至光滑。然后分成每份40克,搓圆。
- 把月饼皮按扁,包入馅料,然后搓圆。
- 沾上一层薄薄的饼干粉,然后把月饼放入月饼模具中压花造型。
- 把月饼整齐的摆放在烤盘上,放入预热烤箱以200°C烘烤10分钟。
- 把月饼从烤炉取出,冷却10分钟,然后刷上一层薄薄的蛋黄液。
- 再烤15分钟或烤至饼皮金黄色即可。
- 月饼凉透后,放入保鲜袋子里,密封回油3天后即可食用。