Vanilla Cake
Ingredients:
Sponge Cake
- 250gm Vanilla Sponge Mix
- 250gm eggs (weight without shell)
- 60ml water
- 60gm melted butter
- 1tsp vanilla essence
Whipping Cream
- 240ml Toppin’ Pride
- 20gm icing sugar
Bahan-Bahan:
Kek Span
- 250gm Adunan Kek Span Vanila
- 250gm biji telur (ditimbang tanpa kulit)
- 60ml air
- 60gm mentega cair
- 1 sudu teh esen vanila
Krim
- 240ml Toppin’ Pride
- 20gm gula aising
材料:
材料 A
- 250克 海绵蛋糕预拌粉
- 185克 鸡蛋(去壳重量)
- 50毫升 水
- 75克 牛油(溶化)
- 240毫升 奶油
- 20克 细糖粉
Method:
For Sponge Cake
- Whisk on top speed Vanilla Sponge Mix, eggs, vanilla essence and water for 5 – 6 minutes.
- Fold in melted butter.
- Pour the batter into a lined and greased 9″ round mould.
- Bake for 35 – 40 minutes at 180°C.
For Whipping Cream
- Pour the Toppin’ Pride and icing sugar into a cold bowl.
- Whisk from medium to high speed for 3 minutes until it forms a stiff peaks texture (do not overbeat).
- Cut Cake into 2 layers.
- Place the first layer of cake on your serving tray, spread the cream filling evenly.
- Place the second layer on top and lastly spread the cream smoothly over the cake.
- After decorating the cake, put the cake into the fridge for another 30 minutes before serving.
Cara Membuat:
Untuk Kek Span
- Putar dengan laju Adunan Kek Span Vanila, telur, esen vanila dan air selama 5 – 6 minit.
- Masukkan mentega cair, gaul sebati.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang bulat bersaiz 9″ yang telah dialas dengan kertas minyak.
- Bakar pada suhu 180°C selama 35 – 40 minit.
Untuk Whipping Cream
- Tuangkan Toppin’ Pride dan gula aising ke dalam bekas yang sejuk.
- Pukul dari kelajuan sederhana sehingga tinggi dalam masa 3 minit sehingga ia mula kelihatan pekat atau tekstur ‘stiff peaks’ terhasil (jangan terlebih pukul).
- Potong kek menjadi 2 lapisan.
- Letakkan lapisan pertama kek di atas papan kek, sapukan dengan krim secara rata.
- Kemudian, letakkan lapisan kedua kek di atasnya dan sapukan krim pada keseluruhan kek.
- Setelah selesai menghias kek, simpan ia di dalam peti sejuk selama 30 minit sebelum dihidang.
做法:
准备:海绵蛋糕
- 把烤箱预热至180°C。
- 把蛋糕预拌粉,鸡蛋和水快速搅拌5-6分钟。
- 加入溶化牛油,然后把蛋糕糊倒入铺了一层油纸的烤模。
- 把蛋糕放入预热烤箱以180 °C烘烤40-50分钟。拿出待凉。
准备:奶油
- 把淡奶油和细糖粉倒入冷盆内,以中速至高速打至淡奶油已经有明显的纹路,提起打蛋头不会滴落下来即可,约3分钟。
- 把蛋糕切成两片。
- 把一片蛋糕放在转盘上,先用抹刀抹上一层鲜奶油。然后盖上第二层蛋糕,最后把奶油铺满整个蛋糕表面。
- 装饰后,放入冰箱冷藏定型30分钟。