BWY HOLDINGS SDN BHD (1108277-W)
No. 22, Jalan Anggerik Mokara 31/44
Kawasan Industri Kota Kemuning
40460 Shah Alam, Selangor, MALAYSIA.

+603 5525 1000
hello@bakewithyen.my

Search

Vanilla Cake

Ingredients:

Sponge Cake

  • 250gm Vanilla Sponge Mix
  • 250gm eggs (weight without shell)
  • 60ml water
  • 60gm melted butter
  • 1tsp vanilla essence

Whipping Cream

  • 240ml Toppin’ Pride
  • 20gm icing sugar

Bahan-Bahan:

Kek Span

  • 250gm Adunan Kek Span Vanila
  • 250gm biji telur (ditimbang tanpa kulit)
  • 60ml air
  • 60gm mentega cair
  • 1 sudu teh esen vanila

Krim

  • 240ml Toppin’ Pride
  • 20gm gula aising

材料:

材料 A

  • 250克 海绵蛋糕预拌粉
  • 185克 鸡蛋(去壳重量)
  • 50毫升 水
  • 75克 牛油(溶化)
  • 240毫升 奶油
  • 20克 细糖粉

Method:

For Sponge Cake

  1. Whisk on top speed Vanilla Sponge Mix, eggs, vanilla essence and water for 5 – 6 minutes.
  2. Fold in melted butter.
  3. Pour the batter into a lined and greased 9″ round mould.
  4. Bake for 35 – 40 minutes at 180°C.

For Whipping Cream

  1. Pour the Toppin’ Pride and icing sugar into a cold bowl.
  2. Whisk from medium to high speed for 3 minutes until it forms a stiff peaks texture (do not overbeat).
  3. Cut Cake into 2 layers.
  4. Place the first layer of cake on your serving tray, spread the cream filling evenly.
  5. Place the second layer on top and lastly spread the cream smoothly over the cake.
  6. After decorating the cake, put the cake into the fridge for another 30 minutes before serving.

Cara Membuat:

Untuk Kek Span

  1. Putar dengan laju Adunan Kek Span Vanila, telur, esen vanila dan air selama 5 – 6 minit.
  2. Masukkan mentega cair, gaul sebati.
  3. Tuangkan adunan ke dalam loyang bulat bersaiz 9″ yang telah dialas dengan kertas minyak.
  4. Bakar pada suhu 180°C selama 35 – 40 minit.

Untuk Whipping Cream

  1. Tuangkan Toppin’ Pride dan gula aising ke dalam bekas yang sejuk.
  2. Pukul dari kelajuan sederhana sehingga tinggi dalam masa 3 minit sehingga ia mula kelihatan pekat atau tekstur ‘stiff peaks’ terhasil (jangan terlebih pukul).
  3. Potong kek menjadi 2 lapisan.
  4. Letakkan lapisan pertama kek di atas papan kek, sapukan dengan krim secara rata.
  5. Kemudian, letakkan lapisan kedua kek di atasnya dan sapukan krim pada keseluruhan kek.
  6. Setelah selesai menghias kek, simpan ia di dalam peti sejuk selama 30 minit sebelum dihidang.

做法:

准备:海绵蛋糕

  1. 把烤箱预热至180°C。
  2. 把蛋糕预拌粉,鸡蛋和水快速搅拌5-6分钟。
  3. 加入溶化牛油,然后把蛋糕糊倒入铺了一层油纸的烤模。
  4. 把蛋糕放入预热烤箱以180 °C烘烤40-50分钟。拿出待凉。

准备:奶油

  1. 把淡奶油和细糖粉倒入冷盆内,以中速至高速打至淡奶油已经有明显的纹路,提起打蛋头不会滴落下来即可,约3分钟。
  2. 把蛋糕切成两片。
  3. 把一片蛋糕放在转盘上,先用抹刀抹上一层鲜奶油。然后盖上第二层蛋糕,最后把奶油铺满整个蛋糕表面。
  4. 装饰后,放入冰箱冷藏定型30分钟。