Walnut Cookies
Ingredients:
- 250gm BWY Biscuit Flour
- 70gm walnut (toasted & coarsely chopped)
- 100gm corn oil
- 75gm castor sugar
- 1/2tsp baking soda
- 1nos egg
- black sesame
- 1nos egg (for egg wash)
Bahan:
-
250gm Tepung Biskut BWY
- 70gm walnut (dibakar & dicincang kecil)
- 100gm minyak jagung
- 75gm gula kastor
- 1/2sudu kecil serbuk penaik
- 1biji telur
- Bijan hitam
-
1biji telur (untuk sapuan)
材料:
- 250克 BWY饼干粉
- 70克 核桃仁(烤熟且擀碎)
- 100克 玉米油
- 75克 白砂糖
- 1/2小匙 小苏打
- 1颗 鸡蛋
- 适量 芝麻
- 1颗 鸡蛋(蛋黄液)
Method:
- Sift the biscuit flour with the baking powder. Then, set it aside.
- In a large bowl, whisk the oil with the eggs until fluffy.
- Add sugar and stir until well combined.
- Add the flour slowly and use a spatula to mix well.
- Add the walnuts and continue mixing until well combined.
- Mix until the dough becomes a soft dough texture.
- Divide dough into balls, 30gm each. Arrange on a baking sheet lined with greaseproof paper.
- Using your hands, flatten the dough balls. Brush the surface with egg and sprinkle with black sesame seeds.
- Bake in a preheated oven at 180 ° C for 15 minutes.
Cara Membuat:
- Ayak tepung biskut bersama serbuk penaik. Kemudian, ketepikan.
- Dalam satu mangkuk besar, putar minyak dengan telur sehingga kembang.
- Masukkan gula dan putar sehingga sebati.
- Masukkan tepung secara perlahan-lahan dan gunakanspatula, gaul sehingga sebati.
- Masukkan walnut, teruskan menggaul hingga sebati.
- Gaul sehingga adunan menjadi doh yang lembut.
- Bahagikan doh kepada bentukbebola, 30gm sebiji. Susun di atas loyang yang telah dilapikkan dengan kertas minyak.
- Menggunatangan, leperkan bebola doh. Sapukan permukaan dengan telur. Taburkan bijan hitam.
- Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaksan pada suhu 180°C selama 15.
做法:
- 将饼干粉与小苏打提前过筛备用。
- 准备一个干净的盆,盆内加入玉米油和一个鸡蛋,用蛋抽搅拌均匀。
- 加入白糖,混合均匀。
- 倒入过筛好的面粉与小苏打,用刮刀翻拌均匀。然后加入核桃碎。
- 翻拌均匀后,用手抓成团即可(成团即可,不要过度揉搓)。
- 将面团分成30克的小面团,揉圆后放在烤盘上。
- 然后将小球都轻轻的压扁。最后在面团的表面涂上全蛋液,粘上芝麻即可。
- 烤箱提前预热180度,中层,上下火烤15分钟即可。